Äntligen blev det av...

NU blev det ÄNTLIGEN(!!!) av…, vårt kombinerade inflyttningsfest och bådas 30-årsfirande… Ja, flyttade det gjorde vi ju i Januari så nu har vi hunnit bo in oss nu. Jag passade på att fylla 30 i samband med att Alvar föddes. Då hade jag stort släktkalas och kände väl att det hade vart skönt att vänta med att bjuda hem alla vännerna tills det blev sommar. Peter är väl den som dragit på det längst. När han fyllde för nu ca 1 ½ år sedan var det inte riktigt läge, dels bodde vi trångt, dels mådde vi inte så bra just då men blickar vi fram åt och det passade bra att fira allt på en gång… …och fira det blev det!! Vi kände att det alltid är kul att gå på ett kalas där det finn ett tema, först hade vi svårt att enas. Vad jag än föreslog så dissade Peter det. Vi ville ha något brett så att man kunde göra en egen tolkning och kunna gå in för det precis som man själv vill, tillslut enades vi om att festen skulle vara Sverigeinspirerad. Ett brett tema där fantasin kan flöda, vilket det också gjorde allt från karaktärer från sälskapsresan, fotbollsspelare, pippi (jag), Magnus Uggla(Peter), midsommarfirare, kräftskivedeltagare, vikingar mm.

 När alla kom bjöds det på fläderbål (kul att kunna bjuda på nått från gården). Den uppskattades mycket. Det fans ju en del nyblivna mammor eller gravida vänner så som alkoholfritt alternativ bjöds på hemgjort flädersaft.

Efter lite mingel startade vi lite lekar. Det var fyra lag som tävlade i fem olika grenar. Alla var så taggade och gick in för det till tusen… 1. Alla deltagare ställde sig ovetande om vad som skulle hända på en rak linje markerad i marken, sedan skull de ställa sig i ordning efter den som var född först utan att gå av linjen. 2. Spika i spikar i en stubbe som en stafett. 3. Ballongstafett, här skulle man blåsa upp en ballong och knyta den springa fram till en stol och sätta sig på ballongen så att den small och sedan springa och byta med näste deltagare. 4. Tipspromenad om oss i ”Bösöfamiljen”. 5.Efter middagen körde vi ett sverigequizz,  20 frågor hämtade från Sverigespelet. Det kändes som att lekarna uppskattades och fick gästerna att känna sig välkomna och lära känna ev. nya vänner.

Middagen var kräftskiveinspirerande och bestod av kräfter som mamma och pappa fiskat och kokat med lite hjälp av Jonna också.., Räkor, Västerbottenpaj (så klart!!), Kex o ost, Romröra, aioli, köttbullar, prinskorv och sallad.

 

 
Lite senare på kvällen var det dags för tårta och kaffe. Just tårtor är ju något som jag gillar och jag ville göra nått kul men ändå inte för tidskrävande när det är mycket annat som skall ordnas på samma gång. Jag letade runt lite på nätet och hittade på en känd blogg (nämner inte vilken) en jätte fin regnbågstårta som skulle vara så super god, så jag tänkte att det kan ju vara lite kul att göra varannan blå och gul. Som tur är prov gjorde jag denna innan för den var så god att den fick flytta från vårt kylskåp till komposten… ja ni hörde rätt..  ..den var knappt god när jag var riktigt sockersugen… Så då tänkte jag att jag gör ett säkert kort och gör en citronkaka och garnerar den lite kul istället. Jag beställde pastafärger på nätet och tog lite gul färg i citronsmeten och färgade grädden blå, så det blev riktigt festligt ändå!!

 

   
(Tårtan som fick flytta hem till komposten, den var ju fin i alla fall...)
 
 
(Citronkakan som serverades)
 
 
(Pastafärger från Wilton och ett pärlemopulver som ger en skimrande fin effekt)
 

Festen blev riktigt lyckad och det lät som att alla var nöjda. Det partades och danasdes långt in på småtimmarna. Några sov över, några körde, några hade skjuts och några cyklade (även i diket och fick åka till akuten..). Vädret var allt man kunde önska sig inte för varmt och inte för kallt, men framför allt det höll upp (hade ju lovats rejäla regnskurar). 

Fina presenter fick vi ju också, nja kanske inte alla…..

Att vi gillar kex, ost och goda delikatesser verkar våra vänner inte missat… Vi fick fyra stora korgar med massa godheter i (har redan börjat mumsa på dessa). Sedan var det ju det här med hönsskrällena… Peter hade vid något tillfälle sagt att han önskade sig hönor… …vilket hade snappat upp (tyvärr) så vi fick tre hönor och en tupp. Jag som kanske inte tycker att hönor är det mest intelligenta djur och något vidare keliga verkar de inte heller vara…  men hur som helst vi fick dem och har man djur så tycker jag att man måste ta ansvar och sköta om dem, så istället för att städa efter festen på söndagen tillbringades all tid åt att bygga om ladugården till något provisoriskt för hönsskrällena att bo i… Nu efter två dagars arbete finns en fin box till dem så får vi göra en utomhusgård till dem en annan gång. Jonna har döpt dem till Prillan, Pickan och Agda, tuppen heter Jussi. 

 
 
 

Citronkaka

175 g smör

3 dl strösocker

2 ägg

1 citron, skal och saft

2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna något.

Blanda ner socker, ägg, citronskal och citronsaft. Rör till sist ner mjölet.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm.

Grädda kakan på 180° i ca 30-35 minuter.

Pudra gärna över lite florsocker. Skär upp och servera med lättvispad grädde.

 

    
 
(jag gjorde fyra satser och gräddade det i en långpanna, blev lite längre gräddtid då)
 

Fläderbål 20 glas

3 dl Koncentrerad flädersaft

1 l sodavatten

1 flaska vitt vin

1 l jordgubbar

is

Använd väl kylda ingredienser. Blanda alla ingredienser och smaka av. Lägg i jordgubbar och is (vi använde frysta jordgubbar istället för is).

 

 

 

 Per Morbergs västerbottenpaj8-10 pot

Pajdeg

100 g smör

100 g vetemjöl (1 2/3 dl)

2 msk kallt vatten

Fyllning

200 g Västerbottenost, grovriven

2 st ägg

2 dl mjölk eller vispgrädde

salt och peppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Pajdeg: Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.

3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.

4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.

5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

6. Fördela västerbottensost i pajskalet.

7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

http://www.recept.nu/per-morberg/paj-och-pizza/agg-och-mejeri/per-morbergs-vasterbottenpaj/

 

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0