Julbak med barnen

 
Hej!!
Jonna har haft sin första dag på jullovet, dagen har gått i förberedelser inför julen. Städning och mera julgodis har tillverkats idag. Efter att hela huset var dammat fortsatte jag och Jonna med marsipanfigurer, polkaknäck och lakritskola. I morgon blir det Julmys på Jobbet och efter det blir det tjejmys hos en kompis.
 
 
Lakritskola
Turkiskpeppar 1 dl
Vispgrädde 2 dl
Socker 2 dl
Ljus sirap 2 dl
Flingsalt
 
Krossa eller mortla goisarna, lägg dem tillsammans med socker, sirap och grädde i en gryta. Låt koka på svag värme till 125 grader (ca 40 min). Gör kulprovet. Häll i en form med smörpapper. strö över lite fling salt. Låt svalna, går fortare om man ställer dem en stund i frysen. Skär i bitar och linda in dem i smörpapper.
 
  
  
Jag doppade några bitar på test i mörk choklad och det var en riktig hitt!!!
 
Knäck med polka
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
30 polkagrisar
2 msk smör
 
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp och koka tills smeten klarar kulprovet eller tempraturen är ca 125 grader. Rör om då och då. Kok tiden är ca 20-30 min beroende på grytans storlek.
Krodda karamellerna med en mortel. Rör ner polkakrosset och smöret. Fördela smeten i knäckformar och låt svalna.
 
 
 
Jag och Jonna hade en mysig skaparstund tillsammans, Alvar satt och kollade på mutad med kexrån...
 
 
 
  
 

En julgran, penslad med pärlemorpulver
 
 
 
Gjorde även några goda choklad godisar. Gjorde tre blandningar. 1. Pumpa och solrosfrön, russin doppade i ljus choklad. 2. Corn fales och mörk choklad. 3. Majskrokar i småbitar i mörk choklad.
 
 
 
 
 

Första löprundan på länge...

Hej vänner!!Jag skulle ut en snabbis med hunden efter lunch. Jag var träningsklädd efter förmiddagens träningspass, vädret var; duggregn och ca 6 grader och enligt mig perfekt löpväder så jag var ju bara tvungen att prova om jag kunde springa och det KUNDE jag. Super glad!!! Ja inte som förut (kände vilka inne muskler som behöver mer träning...) det gick betydligt bättre än jag tänkt mig, kom in i andra andningen med en gång o det kändes som jag skulle kunna springa hur långt som helst... Egentligen tränar jag ju efter Olga Rönnbergs bok Träning för nyblivna mammor. Enligt den är jag inte på löpning än men väldigt nära så jag var tvungen att testa. Träningen på vardagsrumsgolvet nästan varje dag sen maj har gett resultat o framsteg, tack för det Olga!!
 
 

Lucia

 

Hej alla Lucior, Stjärgossar, tärnor, tomtar, pepparkaks gubbar och så klart alla andra också!! Igår hade Jonna mysigt Luciatåg med förskolan, alltid lika mysigt att se på alla glada barn som lussar. Idag på förmiddagen hade vi besök av Helena och hennes barn Theo och Tuva. Jag och Jonna hade fixat en Luciatårta, gjorde en god karusseltårta på ett recept som jag hittat i en jultidning från ICA.
 
 
 
 
 
  
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julförberedelser

 
 
 Vilket snökaos det var i helgen!!

Sedan lång tid tillbaka bokade hela stora familjen med mamma, pappa, Sara och Magnus att vi skulle åka allihopa till Karlstad, hälsa på Camilla, Kristian och Alfred och då bo på hotell. En riktigt mysig helg men vädret kunde nog vart bättre. Fredagen började ju så bra att det varnades för att ge sig ut på vägarna. Peter var osäker på om vi skull komma iväg över huvudtaget men fram åt 11-tiden tyckte vi att det nog hade lugnat sig en aning, men nej då. Vilket plockepinn av bilar och lastbilar det var ut med vägarna. Peter körde till Skara och sedan gjorde vi ett byte så körde jag resten av vägen. Från Vedum till Gullspång låg vi i max 60 km/tim, resan tog 4 timmar istället för 2-2,5 som det brukar ta. Barnen var trötta så det var skönt att komma till hotellet och sedan gå och leka med kusinen Alfred. Lördagen hade med sig betydligt bättre väder än fredagen men det var otroligt kallt. Lördagen bestod av familjefotografering utomhus, korvgrillning utomhus, julmarknad utomhus så bad, bastu och vin på hotellet var riktigt gott efter en kall dag utomhus. På söndagen var det tänkt att vi skulle åt på ett äventyrsbad men det var snöoväder så Peter vågade inte chansa på att vädret skulle bli bättre så vi åkte hem redan på förmiddagen istället och även detta blev en lång och jobbig bilfärd.

 

 
 

Denna veckn började ju med en fin snöig vinterdag så då passade jag och barnen på att åka pulka och göra snölyktor och tur var väl det för lika snabbt som snön kom så började det ju töa bort, så onödigt. Istället för att vara ute och leka snölekar började vi istället med julgodisbak.

 


 

Mintig kola ca 60 st

100 g Smör

2 dl vispgrädde

3 dl socker

1 dl ljus sirap

1 tsk ättikssprit 12%

4-5 droppar pepparmintsarom

 

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt alla ingredienser utan pepparminten. Koka utan lock i ca 10-20 minuter tills det klarar kulprovet. Rör i grytan då och då under tiden. Smaksätt med pepparminten och häll upp på ett bakplåtspapper i en form. Låt svalna och skär eller klipp till lagom stora bitar.

 

 

Mint kyssar (Ögon som Jonna kallar dem)

4 dl Florsocker

1 dl vatten

½ tsk ättiksprit 12%

6-8 droppar pepparmintsolja

100 g mörk choklad

 

Rör ihop vatten, florsocker och ättiksspriten i en kastrull och koka tills smeten når 118 grader

Häll över sockermassan i en skål som penslats med olja på insidan. Låt smeten svalna någon minut men inte kallna. Tillsätt pepparmintsoljan och arbeta in det ordentligt med en gaffel. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör massan seg och tjockflytande. Klicka ut pastiller av en storlek av en 1 kronas storlek på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt.

Smält chokladen över vattenbad och klicka det på karamellerna.

Förvaras i burk med smörpapper i mellan.

 

 

 

 

 

Mjölkchokladtryffel (ca 40 st)

375 g mjölkchoklad

1 ½ dl vispgrädde

1 ½ tsk honung

50 g rumsvarmt smöt

 

DEKORATION:

3 dl (175 g) hackade hasselnötter

300 g mjölkchoklad

 

1. Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar. Mät upp vispgrädden, honung och smör i en gryta. Tillsätt chokladen och låt den smälta ihop på låg temperatur. Rör då och då och dra grytan från värmen när smeten blivit jämn och blank. Låt tryffeln svalna lite och ställ den sedan i frysen tills den blivit hårdare och mer lätt hanterlig.

2. Häll ut nötterna på en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter, tills de börjar bli gyllene bruna och doftar gott. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt svalan och gnugga bort skalet som lossnar.

3. Rulla tryffeln till kulor (kan vara bra att ha hushålls papper nära och torka händerna mellan kulorna) . Låt kulorna stå i frysen ca 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda att doppa i chokladen.

4. Hacka nötterna. Smält chokladen till doppingen och doppa kulorna först i chokladen och sedan i nötterna. Låt stelna och förvara sedan i kylen.

 

 
 
 

Dessa är super goda och tar snabbt slut, de måste ni göra… Kan speciellt rekommendera dem till min kompis Madeleine som anser att Marabou mjölkchoklad är det samma som M-vitaminer, kanske dessa kan vara nått på ditt godisbord i år.

 

  
 
( Jag hade för lite nötter hemma så jag provade att rulla dem i solrosfrö, pumpakärnor och mandelspån och det var inte så dumt det heller)
 
 

 

Krispigt choklad godis

Choklad (vit, ljus eller mörk)

 

Och tex:

Corn falskes

Russin

Nötter

Pumpafrön

Solrosfrön

Majskrokar (i mindre bitar)

 

När vi gjort godis och det blivit lite smält choklad över så har vi utnyttjat detta genom att blanda i lite goa grejer och klicka ut det på ett smörpapper så blir det mumsigt krispigt godis, låt fantasin flöda för att få dem så goda som du vill ha dem.

 


I morgon laddar vi för lucia!
 
 

Årets pepparkakor

 

Årets pepparkaksbak har gått av stapel nu på förmiddagen. Degen hade vi gjort, jag och Jonna, redan i måndags. Jag har ett grundrecept på en god pepparkaksdeg som jag brukar göra vare år men ibland varierar jag mig med olika smaksättningar. I år tog jag i skal från en hel apelsin samt en skvätt citronsaft. Resultatet blev en ritig höjdare, riktigt smaskiga och krispiga blev dom.

 

 
 

Åsas kryddiga pepparkakor

125 g smör

125 g margarin

2 dl sirap

4 dl socker

3 msk kanel

1 ½ msk kardemumma

1 ½ msk kryddnejlikor

1 ½ tsk ingefära

2 dl vatten

1 msk bikarbonat

13 dl vetemjöl + till utbaket

 

Smält smör och margarin tillsammans med sirap i en gryta, rör om väl. Häll i vatten och rör om. Lägg i sockret och kryddorna tillsammans i grytan. Låt blandningen svalna till rumstemperatur. Blanda mjöl med bikarbonat och häll det i smeten. Arbeta ihop till en lös deg. Låt degen vila svalt i ett till två dygn.

 

(Årets smak 2013 skal från en apelsin samt en skvätt citronsaft= tummen upp ;) )

 

 

Jag kom på att jag ju kunde skriva lite roliga meddelanden på pepparkakorna, synd bara att jag kom på det lagom till sista plåt… Nästa helg är vi hembjudna till några vänner för att baka pepparkakor tillsammans, får ta med mina bokstavsformar hem till dem och fortsätta där….

 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alla i familjen fick sin egen lilla pepparkaka, även Rasmus...
 
 

Mera maränger....

  
 
Mera maränger..... Nu tror ni väl att jag älskar maränger som gör det så ofta... ...men så är det inte. Det är ju bara så att det blitt massa äggvitor över när jag gjort moussetårtor och då är det ju så passande att göra maränger, de står ju sig dessutom länge i glasburkar. Bra att ha till glass eller bara som de är. Jonna fick bestämma smakerna och det blev tre olika smaker. 1. Jordgubb, 2. Polkagris + lite extra peparmintsarom och 3. choklad. Recepet finns ju sedan tidigare här på bloggen.
 
 
 
 
 

Årets första julgodis

 
 
 

Mys!! Nu är julgodiset igång, efter förskolan idag gjorde jag och barnen det första jul godis, det blev rock road. Det är ju så enkelt och perfekt för barn att göra, lätt att hjälpa till. Jag utgick från ett recept som jag brukar göra men ändrade lite. Det är ju det som är bra med rocky road att man kan ta i lite vad man känner för.

 

 

 

Åsas Rocky Road 2013

425 g mörk choklad

100-150 g små marsmallows

120 g blandade saltade nötter (använde en blandning på mandlar, cashewnötter, hasselnötter, pumpakärnor och pistagenötter)

 
 
               
Bryt chokladen i mindre bitar och smäl den i ett vattenbad tills chokladen är helt smält, rör lite då och då.
               
   
 
Hacka nötterna till lagom stora bitar.
 
 
 
Smörj en form med smör eller margarin
 
      
 
Ta bort chokladen från grytan, rör ner nötterna och rör om.
 
     
 
Blanda snabbt i marsmallowsen, blanda väl men snabbt så att de inte smälter. Häll upp i formen och ställ kallt en stund innan de skärs upp i lagon stora bitar efter tycke.
 
 
Jag strödde över lite dekorativt strössel
 
 
Orginal recepter som jag brukar utgå från varje år. Ökade på nötterna detta året och tog blandade nötter. Nästa gång tror jag att jag skall ta ännu mer nötter och frön för det tycker jag är smaskens i hop.
 
 
 
Mums!

Första Advent

 
Helgen har gått i pysslets tecken. Tidigare i veckan förberedde jag och Jonna hemmet för att vara klart till Advent. Vi åkte till Vio Ljus här i Vedum och köpte massa fina ljus. Jag handlade på 2:a sortering så lite snea var ljusen men det kanske är lite charmigt eftersom det ser ut som att jag lika gärna kunnat gjort dem själv... hihi...
Åter till pysslandet.. Har ju tidigare visat bilder på en tomte vi tillverkat så i helgen tillverkade vi några till. Några ska vi ha själva och några skall vi ge bort. Vi blev själva mycket nöjda.
 
 
    
 
 
 
Den fina bocken har mina föräldrar gjort, vi gjorde ett byte med dem, de fick en tomte och vi en bock
 
 
      
 
Det som användes var; En fårfäll, björkstubbe, träkula till näsa och en filt till luvan mer behövdes inte till det fina resultatet.
 
  
Jonna har också pysslat i helgen, hon gjorde ljuslyktor och gav bort till några som hon själv valt ut vilka hon ville ge dem till. Av barnmatsburkar, klister, stössel och lite stösocker kommer man långt.
 
 
Allt pysslande avslutades med en god adventmiddag. Finns det nått godare än Lutfisk, potatis, vitsås, ärtor och svartpeppar. Mums, detta måste helt klart vara julens godaste mat. Blir fler gånger innan detta året är slut skulle jag tro.
 
 
 

RSS 2.0