Jag har hittat ett nytt intresse!!

 
 
Den 2/6 var dags för Alvar att dop. Vi hade ett litet dop med bara de närmaste i familjen som inbjudna. Det blev så fint och vi var helnöjda. Tommy, prästen, skulle agera både präst, kantor och vaktmästare på en gång.  Detta klarade han utan problem men både han och vi var väldigt glada över att ha ”högste vaktmästaren” i familjen, så Claes hjälpte även till med sånt som han kan på sina fem fingrar, tack även till dig. Jonna och kusinen Wilma fick hjälpa Claes att ringa i kyrkoklockorna innan själva dopet kunde börja och jag kan säga att ingen i Vedum kan ha missat att det var nått i kyrkan denna dag för det var den längsta ringningen jag hört, men de små tjejerna var nöjda och det såg Claes också ut att vara…. Dopet gick fint, Alvar sov sig egentligen igenom hela dopet . Peters bror med sambo, Stefan och Sofie är faddrar till lille Alvar Nils Harry Green.
 
 

 ….men, men nog om det…. Och till min nya påkomst….  När Jonna döptes beställde jag en fin tårta från Elins i Nossebro den var rosa och fin och god men som en typiskt köpetårta inget direkt speciell… Så innan detta dopet tänkte jag att hur svårt kan det vara att göra en själv som är både god, fin och framför allt unik för just vår lille prins. Jag kollade runt efter tips och råd på olika bloggar och forum, kikade in i olika webbutiker och beställde det jag kunde behöva. Jag hade fått en idé i huvudet hur jag vill att de skulle se ut. Jag hittade olika recept på fyllningar och recept på tårtbottnar. Några dagar innan dopet hade jag och Jonna en pysseldag då vi testade lite, ja Jonna smakade mest på sockerpastan men jag försökte få till blommor och fjärilar. Ganska snart kom jag underfull med att detta var nog inget man gjorde med en treåring…. Så när kvällen kom och HELA familjen sov satte jag mig i köket för mig själv och tillverkade all dekoration till tårtorna. Tårtbottnarna fick jag hjälp av Jonna att göra, de gjordes några dagar innan och fick sedan bo i frysen tills dagen innan dopet då allt skulle sättas ihop. Även detta gjorde jag för mig själv. Vad var det då jag kom på när jag satt där i min ensamhet? …jo, hur kul var nu inte detta…..  … jag fick så mycket nya idér som jag skulle vilja göra så jag kan lova att detta var inte sista gången…. Kan jag säga annat än att jag blev väldigt nöjd.
Tårtan från Jonnas dop 100905 
 
 
  
Förberedelser för dekoration
 
 
Färdiga resultatet
 
Recept på tårtbottnar hittade jag hos en vän jag täffat via babysimmet som jag o Jonna gick på när hon var liten,
http://cillabakar.bloggplatsen.se/
 

Tårtbotten

 Ägg

Socker

Mjöl

Potatismjöl

Bakpulver

Tre lika stora glas

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten

(cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

 Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg

Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 8  ägg

Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

  Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.

Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, gärna i en assistent. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

Så här mycket bakpulver behöver du:

1 tsk till 2 ägg

2 tsk till 4 ägg

2,5 tsk till 6 ägg

3 tsk till 8 ägg

3,5 tsk till 10-11 ägg

4 tsk till 12-13 ägg

Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg

25-30 minuter för 3-4 ägg

35-40 minuter för 5-7 ägg

45-50 minuter för 8-10 ägg

55-60 minuter för 11-13 ägg osv

 Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Prova med en provsticka. Kakan ska vara torr.

 Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Jag frös sedan tårtbottnarna, de blev lättare att skära upp sedan då.

 
Till denna hade jag rabarberfyllning, jordgubbsfyllning och vaniljkräm.
Denna tårta innehöll Dumlefluff, vitchokladfyllning med hallon och vaniljkräm. Alla tårtor spacklades med vit cholkadsmörkräm.
Jag gjorde en liten specialare till min laktosintolerantesvåger, det var ingen skillnad så i fortsättningen kan jag nog bara göra allt i laktosfritt.
 
 
 Vaniljkräm
1 äggula
1 dl socker
3 msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
2,5 dl mjölk
15 g smör
 
1. rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans i en kastrull.
3. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och häll mjölkblandningen i äggblandningen.
4 Blanda och häll alltsammans i kastrullen. Koka på svag värme under konstant omrörning tills den tjocknar.
5. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda tills smöret har smält. Låt svalna.
 
 
Godisfluff
3 dl grädde
200 g valfritt chokladgodis
 
1. Grovhacka godiset. Hetta upp grädden tills den nästan kokar, men den får inte koka!
2. Ta bort kastrullen från spisen och lägg i chokladen.
3. Låt det svalna i kylen minst 6 timmar.
4. Vispa sedan upp och använd som tårtfyllning eller som det är som en dessert.
 
 
 
Jordgubbs- och hallonfyllningen gjorde jag genom att blanda i mixade frysta bär i vitchokladfluff. Även rabarber fyllningen gjordes av vitchokladfluff men jag blandade i rabarbermarmelad som jag gjort själv, smakade av vad som jag tyckte blev lagom.
När tårtorna var klara med fyllning spacklade jag dem med ett spackel med philadelphiaost som bas, läste nån stans att sockerpastan kunde bli tråkig om den kom i kontakt med grädde... men har inte testat detta själv...
 
Vit chokladsmörkräm
150 g smör
75 g vitchoklad
150 g naturell färskost
4 dl flursocker
 
1. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
2. När allt smält, ställ undan det och låt det svalna.
3. Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.
4. Vispa smöret med elvisp tills det blir en krämigkonsistens.
5. Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och foursockret. Se till att det blandar sig väl.
 
 
 
Sedan kom det svåra och framförall det roliga momentet, dekoreringen.... :)
Till den blå tårtan använde jag vit sockerpasta som jag färgade med hjälp av lite blå karamellfärg, sedan kavlade jag ut den. Det var ganska svårt och det ville lätt spricka, blev väl inte direkt som nån "perfekt köpetårta" ...men hallå, det är ju min första tårta med sockerpasta.... lite charm över sprickorna också kanske.... sedan fäste jag all dekoration med ägg vita.
Den vita tårtan gjorde jag lite lättare för mig då hade jag köpt en ärdigkavlad marsipan, detta var så klar ett lättare moment att lägga på sedan fäste jag dekorationen på samma sätt.
I det stora hela kan jag säga att jag blev nöjd med både tårtor och hela dopet.
 
Till detta kalas gjordes även fler tårtor nämligen smörgåstårtor, recept på dessa kommer senare men även de uppskattades.
 
 
 
Tack alla som var med när vår lille ögonsten döptes.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: mormor

Vilken fin bild på Alvar, ett sånt kort vore allt fint att få:-)

2013-08-21 @ 21:23:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0