Juligmoussetårta

 
 
Vilken vacker morgon det var idag!!
Idag kommer Ivar och Arvid med mammor och fikar, lunchar men framför allt leker med oss. Har länge tänkt att jag har velat göra en riktigt julig tårta så idag provade jag min funderingar och den blev super god. Botten på moussetårtan är gjord av ballerina pepparkaka och sedan gjorde jag två mousser, en med lingon och en med vanilj. Över moussen la jag sedan ett gelétäcke gjort av lingonglögg och dekorerade med lingon och ischoklad.
 
 

 Julig moussetårta

 

Botten:

1 paket Ballerina pepparkakakex

50 g mjukt smör

 

Moussen:

5 st Gelantinblad

8 st Äggulor

4 dl socker

200 g mjuksmör

4 dl Grädde

4 dl lingon

2 dl Ryskyoghurt

2 msk vaniljsocker

 

Gele:

1 dl gelesocker

1 dl lingongglögg

ev. Hushållsfärg

 

1. Mosa kexen så att det endast blir smulor kvar, antingen i matberedare eller lägg kakorna i en blastpåse och kavla med en kavel över dem. Blanda i smöret, gör det till en deg och forma till en stor boll. Lägg bollen i en springform och tryck ut den över hela botten. Ställ den i kylen under tiden.

 2. Dela ett gelatinblad så att det totalt blir 4 hela blad och två halvor, lägg dem i vatten. Koka lingonen och mixa dem när de har kokat upp. Ställ åt sidan. Vispa all grädden hårt och ställ åt sidan.

3. (Jag har gjort två mousser där av tar du bara hälften av all ingredienser till varje mousse.) Vispa ägg, socker lingon/yoghurt i en skål över ett vattenbad (skål över gryta med kokande vatten). Vispa tills smeten har tjocknat och sockret har smällt helt. Ta bort skålen från värmen. Häll ut vattnet , ta upp gelatinet och smält det i värmen från grytan. Tillsätt gelatinet i en fin stråle ner i smeten under tiden som du vispar. Vispa ner mjuktsmör och tag slutligen ner hälften av den vispade grädden.

4. Häll moussen på pepparkaksbotten och jämna ut den så det blir slätt. Ställ den i frysen under tiden som du gör hallonmoussen på samma sätt.

5.Blanda glögg och gelésocker i  en gryta, koka en halv minut. Tillsätt under tiden hushållsfärgen. Låt svalna något tills den börjar tjockna och skeda sedan över tårtan.

6. Garnera tårtan efter eget önskemål.

 

  
 
 

Ett kärt återsenende

 
Idag kom äntligen dagen som Jonna längtat efter sedan hon slutade på förskolan i Arentorp, idag var vi åter i hennes gamla klass Månen och hälsade på. Är det något i sin vardag som hon inte helt är nöjd med så är det att hon saknar alla kompisar och fröknar i Arentorp. Att se henne springa in i sitt gamla kapprum och slänga av sig kläderna och sedan rusa in på förskolan och genast börja leka med sina kompisar utan att ens bry sig om mig och Alvar (precis som alltid förut) fick mig att både bli lycklig och ledsen på samma gång för det är ju ändå vi som valt att flytta från Arentorp till Vedum vilket gjort att vi slitit henne från sin trygghet och kompisar. Idag var i alla fall en lycklig dag, hon hade vart saknad av många barn och fröknar vilket gjorde att det var ett kärt återbesök. Det blev mycket lek och kramar. Jonna hade bakat cup cake som hon hade med och bjöd på. Smakerna hade hon själv fått välja.
 
 

Grundrecept Muffins    15-20 st

100 g smör/margarin

2 ägg

1½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

4 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör och mjölk i smeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt ner i smeten.

Placera pappersformar på en plåt och fyll med´smet.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

 

 
 

Vi gjorde två satser, den ena smaksatte vi smeten med kakao och den andra med pepparkakskryddor enligt önskemål från lilla bagaren Jonna.

Den ena frostingen bestod av vinbärssmak (rosa) och den andra var det vaniljsmak på (gröna). Jag och Peter var på GKÅS för några veckor sedan där hittade jag så söta formar med prinsessor och pirater på och de passade ju idag.

 

 
 
 
 
 

När sötsuget hastigt kommer och knackar på...

 
 
Ibland kommer bara sötsuget och knackar på när det minst ananar och så blev det ikväll. Hur jag än försökte göra mig av med det så gick det inte, så då var jag tvungen att göra nåt snabbt som bara var tvunget att innehålla choklad....
 
Kladdkaka i micro
2,5 dl socker
1,5 dl mjöl
2 msk kakao
1 tsk salt
2 ägg
100 g smält margarin
 
Vispa ihop alla ingredienserna och häll i en smord form. Gräddas på låg-medel effekt i 4 minuter + full-medel effekt i 3 minuter.
 
Idag gjorde jag en halv satts och gjorde det som muffinsar i en silikonform. Jag tryckte ner några minmarsmallows i muffinsarna och grädda dem något kortare tid. Serverade med gräddglass, toppat med hallonmaränger. Mumsig och snabb lördagdessert...
 
 
 
 
 
 
 

Familjedag i skogen

 
 
Redan efter frukosten gick hela familjen ut i skogen för att rensa ihop allt ris i högar som Peter och hans bror tagit ner tidigare i veckan. Det blev en riktig mysig dag och till och med lunchen intogs i skogen. Jonna hjälpte till så gott hon kunde med att bära pinnar, när hon behövde vila satte hon sig vid elden och myste. Alvar har haft en sovdag och tillbringat dagen i vagnen men vakna stunder har han suttit och kollat på oss när vi släpat fram och tillbaka med alla pinnar och småträd. Nu är familjen rätt mör så det blir nog soffan och tv:n ikväll.
 
.
 
 
 

Namnsdags Gino

 
Igår firade jag och Jonna namnsdag, då det var vårat gemensamma mellannamn Elisabet. Detta firades med att vi Gjorde en god Gino efter förskolan.
 
Gino
Valfi mängd blandad frukt eller bär frukt
Riven choklad (vit, mörk, mjölkhoklad eller blanda som man vill)
 
In i ugnen på 275 grader tills chokladen smällt och blivit knäckig. Serveras gensat. Goda tillbehör kan vara; marsansås, glass eller grädde men god bara som den är också.
 
 
 

Dagens mellis

 
 
 
Idag har Jonna vart på förskolan och när vädret är bra (uppehåll) brukar jag för det mesta promenera och hämta henne. När vi kom hem hjälptes vi åt att göra fattiga riddare. Det var lite av en favorit när jag var barn. Jonna hade aldrig ätit detta men jag tänkte att hon nog kunde gilla det (tyvärr tänkte jag fel...). Peter och Claes fick också smaka och de tyckte i alla fall att det var gott!
 
Fattiga Riddare 4 potioner
 
Vitt bröd eller kanelbullar
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 tsk socker
smör att steka ikanel, kardemumma och socker är gott att pudra över färdigstekta fattiga rifdare.
 
Blanda alla ingredienserna till en slät smet. Lägg i brödet i smeten och låt de suga åt sig smeten under tiden som du smälter smör i en stekpanna. Stek sedan brödbitarna en stund på varje sida. Servera med tex. keso, kesella, sirap eller vad man tycker passar.
 
Jag hade tänkt kesella vanilj men det var slut i lilla affären som jag var i så jag blandade vanlig kesella med lite mjölk och marsanpulver.
 
 
 
 

Tomte, kalas och taggtråd

 
I veckan som var besökte jag, Peter och Alvar Falbygdens Ost. Mycket god ost provsmakades och handlades med hem. Något annat som fick vår uppmärksamhet var de fina trätomtar som stod utan för dörren och det fick oss att komma på att vi också vilja göra sådana. Jag var bjuden på ett 25-årskalas igår så jag o Peter började pyssla med en tomte som jag kunde ge bort i presen. Ja, pyssla kanske man inte kallar det... Peter tog ner en björk och sågade till lagom stora stubbar så klädde vi den med fårfäll som skägg, en träkula som näsa och klippte till och sydde en luva av en filt. Vi blev båda mycket nöjda och ska göra några till oss själva också men det blir en annan dag och jag lovar att visa dem när de är klara.
 
 
 
Idag har det ju vart en strålande vacker höstdag, detta tillbringade familjen ute i hagarna för att plocka ner all taggtråd. Vi höll på hela dagen och fick väll bort en del men det finns hur mycket som helst kvar. Vi började med det som var närmast huset där det kan ske barnlek. Vilket slit, tur att vi köpt bra handskar för tråden kan ju inte sitta där, kan ju skada allt från barn, lille Rasmus men framför allt alla vilda djur i naturen så det ser vi som en skyldighet att rensa upp.Nu har barnen somnat så vi får se om jag ska börja plocka här inne eller bara sjunka ner i soffan framför tv n för det hör ju inte till vanligheten. God kväll!!
 
  
 
 
 
Peter Fick även hjälp av sin brorson i helgen att sätta upp "granen" i flaggstången.
Vi provtände den ikväll men släckte den sedan, det är väl lite tidigt.... 
 
 
 
 

Smaksatta maränger

 

Moussen till farsdagstårta innehöll 8 äggulor så då blev det ju mycket äggvita över så det passade jag och Jonna på att göra goda maränger på idag efter förskolan. Vi gjorde tre smaker; naturella, hallon och lakrits. Vi gjorde en smet och så delade vi den i tre delar, smaksatte och spritsade ut på tre plåtar.

 

 
 
 
 
Smaksatta maränger:

8 äggvitor
1 tsk. citron eller limesaft
4 dl socker

 

Smaksättning: (till en hel smet)

3 dl frysta hallon, knappt tinade, rörda med 2 matskedar socker.

Eller 200 gram hackad mörk kvalitets choklad.

Lakrits sirap

Krossade polkagrisar eller annat hårt godis

Låt fantasin flöda….

 

Vispa äggvitorna ända tills du kan hålla skålen helt upp och ner utan att smeten  rinner ut.

Vispa i sockret i en tunn stråle.

Blanda med smaksättning och klicka ut på plåten.

Sätt in i ugnen på 125 grader i en timme. Är marängerna nu för mjuka inuti låt dem stå 20 minuter till. Eller stäng av ugnen och låt dem stå till nästa dag om du vill ha dem helt torra.

 

 
Jonna han somna innan marängerna hann bli klara men hon får smaka på dem imorgon. Jag och Peter hann i alla fall provsmaka alla tre sorter och de blev super goda. Vinnare av den godaste blev HALLON!! :)
 
 
 
 

Farsdag

 
Vad vill du köpa till pappa i farsdagspresent frågade jag Jonna i början av veckan, jag vill köpa en utflykt och göra nått kul fick jag till svar. Så bowlinghallen på Lumber och Karle bokades, farmor, farfar, Claes, Stefan, Sofie, Hampus, Alfred och Wilma följde också med. Dagen avslutades hemma hos barnens Farmor och Farfar där det bjöds på pizza.
 
 (Jonna och Wilma gillade bowlingen)
 

 

 I onsdags bakade jag och Jonna även en farsdagtårta, för det tycker vi ju är kul. Valet av tårta var ganska givet eftersom Peter gilla moussetårtor, han hade även köpt en lakritssirap på matmässan i Göteborg som vi var på för några veckor sedan och hallon är lite av en favorit hos honom. Jag gjorde en botten av oreokex och sedan en lakritsmousse och hallonmousse på det, toppade med en hallon/citrongelé och garnerade med lakritsgodiskulor. Den var riktigt mumsig och kommer garanterat göra den igen men kanske att jag tar lite mindre lakrits då för det tog över smaken lite och hallonsmaken kom inte riktigt fram. Peter tyckte i alla fall att den var super god och fin.

 

 

Lakrits och hallonmoussetårta med oreobotten

 

Botten:

16 st Oreokex

50 g mjukt smör

 

Moussen:

5 st Gelantinblad

8 st Äggulor

4 dl socker

200 g mjuksmör

4 dl Grädde

¾ dl Lakritssirap

4 dl frysta hallon

 

Gele:

1 dl gelesocker

1 dl saft (använde hallon och citron)

ev. Hushållsfärg

 

1. Mosa kexen så att det endast blir smulor kvar, antingen i matberedare eller lägg kakorna i en blastpåse och kavla med en kavel över dem. Blanda i smöret, gör det till en deg och forma till en stor boll. Lägg bollen i en springform och tryck ut den över hela botten. Ställ den i kylen under tiden.

 2. Dela ett gelatinblad så att det totalt blir 4 hela blad och två halvor, lägg dem i vatten. Koka de frysta hallonen. När de kokat upp mixa dem och sila bort kärnorna. Ställ åt sidan. Vispa all grädden hårt och ställ åt sidan.

3. (Jag har gjort två mousser där av tar du bara hälften av all ingredienser till varje mousse.) Vispa ägg, socker lakrits/hallon i en skål över ett vattenbad (skål över gryta med kokande vatten). Vispa tills smeten har tjocknat och sockret har smällt helt. Ta bort skålen från värmen. Häll ut vattnet , ta upp gelatinet och smält det i värmen från grytan. Tillsätt gelatinet i en fin stråle ner i smeten under tiden som du vispar. Vispa ner mjuktsmör och tag slutligen ner hälften av den vispade grädden.

4. Häll moussen på oreobotten och jämna ut den så det blir slätt. Ställ den i frysen under tiden som du gör hallonmoussen på samma sätt.

5.Blanda saft, gelésocker i  en gryta, koka en halv minut. Tillsätt under tiden hushållsfärgen. Låt svalna något tills den börjar tjockna och skeda sedan över tårtan.

6. Garnera tårtan efter eget önskemål. Jag använde godiskulor av lakrits.

 

 
 
(Allt som behövdes)
 
 

Första gången...

 
Jonna och hennes kompis Ellen har sovit över tillsammans för först gången. De bestämde det redan för två veckor sedan. Flera gånger varje dag sen vi bestämde datumet har Jonna frågar när det är och hur många dagar det är kvar, de har helt enkelt vart väldigt laddade för detta båda två. Själv har jag också vart lite nervös inför detta, inte för att tjejerna inte skulle klara det för det vet jag att de gör, utan att jag själv mins det från min barndom då jag och framför allt Anna (Ellens faster) sov över hos varandra och hur pirrigt, kul och speciellt det kändes. Jonna och Ellen klarade det fint, de hade riktigt kul med pyjamasparty och lite godis precis som det skulle vara. Idag skulle Ellens mamma och syster kommit på lunch och sedan skulle vi ha åkt till badhuset, men så blev det inte utan Ellens mamma fick åka till sjukhuset med bruten hand så det blev en lång dag för dem tillsammans idag och vad gör man för att underhålla två flickor i 3-årsåldern…. Bakning är nått de gillar båda två så vi passade på att göra ett par supergoda cookies med polkagrisar. 
 
 
 
 
 
 

Polkacookies

 

150 g mörkchoklad

100 g smör

1½ dl brun farinsocker

1 ägg

2 dl vetemjöl

1½ dl havregryn

1 tsk bakpulver

100 g krossade polkagrisar

Ev. några droppar pepparmintsarom

 

Smält smöret tillsammans med chokladen på svag värme. Rör ner farinsockret, blanda i ägg, vetemjöl, havregryn och bakpulver och rör ihop till en tjock smet. Tillsätt några droppar pepparmintsarom om man vill ha lite mer mintsmak på kakorna. Krossa polkagrisarna och häll 2/3 i smeten. Forma till små eller stora bollar (12 stora eller 24 små) och platta ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut ganska mycket så lägg dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen, 5-6 min för små och 10-12 min för stora i 175 grader.

 

´ 

Jag hittade detta receptet i Amelia Jul för några år sedan och vet med egen erfarenhet att det är strykande åtgång på dem så därför tyckte jag att det var lika bra att göra dubbel satts. Jag mins att jag tyckte att de blev lite för stora när jag gjorde 12 st därför gjorde jag dem hälften så stora idag och då tyckte jag att de blev lagom stora. En miss jag gjorde var att jag körde polkagrisarna i matberedaren och för länge därför blev det mer som ett pulver än kross så mortel hade nog vart bättre…. Men de blev så goda som jag kom ihåg och det var ju huvudsaken….. mums…
 
 
 
Det vackra fatet har min morfar svarvat till mig och prytt med fina fåglar, detta kakfat är jag mycket glad i men jag vet inte varför jag glömmer att plocka fram det när det är bjudning får skärpa mig.
 
 
 
Ska ge några kakor till min pappa i farsdagpresent tänkte jag
 
 

RSS 2.0