31 oktober, Världsspardagen och Halloween

 
Idag firas värdsspardagen och halloween runt om och även hemma i familjen Green/Ahlén.
Jonna har vart och bjudit min farmor på halloweenclementiner iförd häxmundering efter det åkte vi på spardagar på banken där det firades med sparbössetömning, ballonger, saft och tårta. På banken fick man måla teckningar, träffa clown och en present med sig hem detta var så kul att Jonna inte ville åka där ifrån. På vägen hem stannade vi och köpte paprika och åkte hem och gjorde halloweenmiddag.
 

 

Orangea paprikor fylldes med köttfärssås och sattes i ugnen några minuter tills de mjuknat något. Vi letade efter svartpasta men kunde inte hitta någon idag så vi försökte färga den med svart pastafärg och soja men det blev väl inte helt bra…. Ögon och mun ristade jag ut innan paprikorna fylldes, fyllde i med soja.

 

   
 

Halloween

 
 

Fröknarna på Jonnas förskola har åkt till Estland så igår och idag har det vart stängningsdagar, så nu är det höstlov. Vad hör höstlovet till om inte Halloweenparty!! Jonna hade bjudit in sina lediga kompisar på lite bus och godis/fika. 

 

 

 

Självklar var det Jonna fick bestämma vad som det skulle finnas med på fika bordet och det skulle vara: Spöken, skelett, pumpor och häxa. Min inställning var att det skulle vara så enkelt som möjligt och Jonna skulle givetvis vara med och göra allt så jag gjorde det väldigt barnanpassat.

 

  

 

Spöken gjorda av chokladbollar och sockerpasta.

 

 

 
 
 

Skelettet är en kladdkaka som vi skärt ut och format som vi ville ha den, sen spacklade vi kistan med Philadelphia mjölkchoklad (gott och enkelt), skeletter är gjort i sockerpasta.

 

 
 
 
 
 
Häxorna blev mer en gryta, häxgrytan. Grädde och turkisk yoghurt med vanilj + massor med olika färger som Jonna blandade i för att det skulle bli så häxigt som möjligt och givetvis la vi i läskiga godisar. Denna grytan var poppis hos barnen.

  

 
 
 Jag ville få in lite frukt på fikabordet också så vi målade några clementiner och apelsiner med en spritpenna.
 

 
 
Jonna ville vara häxa, inte spöke som jag tyckte…. Häxhatten lånade hon av mormor och klänningen sydde jag till henne igår. Tyget bestod av en röd botten med svart spindelnät, döskallar, fladdermöss och pumpor på. Hon blev väldigt glad för klänningen.
 
 
 
 
 Tack alla Halloweenfirare för idag, det blev både mycket bus och godis idag!
 
 
 
 
 

Vänner

Finns det nått så viktigt och underbart som äkta vänner?! Som Vuxen och förälder blir det inte alltid att tiden finns eller andra måsten som styr åt ett annat håll så att det inte blir av att man träffar sina goa tjejkompisar och hittar på nått skoj bara vi tjejer. Det började för ca 6 år sedan när den första tjejen i gänget fick barn och inte tyckte att hon kom hemifrån. Vi bestämde att vi skulle ses hemma hos någon och äta gott, skvallra och skrapa trisslotter. För pengarna som vi vann skulle vi hitta på nått skoj tillsammans. Det visade sig dock ganska snart att vi inte var nått vidare på spel, då vinsterna uteblev så vi började att lägga till en slant varje gång vi ses. Med jämna mellan rum hittar vi på nått kul tillsammans. Igår kväll  var det min tur att skämma bort de underbara tjejkompisarna. På menyn stod Citrontoppad kyckling filé med potatis och rotfruktsgratäng och till efterrätt blev det en morotstårta som jag hittat på http://madebymaryblogg.blogg.se jag gjorde dock om den lite eftersom jag inte har fyra formar i den storleken hon använde så jag gjorde hela kakan i en silkonform i form av ett hjärta. Jag gjorde två satser morotskaka men en sats med frosting och kolasås och det räckte alldeles utmärkt. Jag ändrade även lite på frostingen mot ursprungsreceptet.

 

 

Morotstårta

Kakan:

3,5 dl Vetemjöl

5,5 dl finrivna morrötter

1 3/4 dl rapsolja

1 ¼ tsk bikarbonat

1 ¼ tsk bakpulver

½ msk mald mandel (jag hoppade över det)

½ tsk kardemumma

½ tsk ingefära

½ tsk salt

3 ägg

Vaniljarom (tog lite på tyck)

 

Limefrosting:

150 g smör

400 g Philadelphiaost

Saft från 1 lime

8-10 dl floursocker

 

Kolasås:

2 dl grädde

1 ½ dl ljus sirap

½ dl socker

 

100 g pecannötter

 

1. Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en gryta. Koka på medelvärme och rör om då och då. Koka ca 10-12 min, tills såsen tjocknat något. Låt svalna helt och förvara i kylskåp tills serveringen.

2. Smöra och bröa en form. Sätt ugnen på 175 grader.

Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddorna i en bunke och blanda noga.

Blanda samman strösocker och olja till en vit och porös massa. Arbeta i ett ägg i taget. Blanda med vaniljen. Sikta ner mjölet.

3. Vänd i morötterna och blanda tills allt är blandat. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50-55 min.

4. Blanda alla ingredienserna till frostingen och rör samman tills frostingen är mjuk och fluffig.

5. Låt kakan ligga en stund i frysen, då de blir lättare att dela. Dela bottnarna……gånger. Fördela ca 0,5 cm lager frosting på första delen läg på nästa delen och tryck till, ställ in i frysen 3-5 min och fortsätt så tills alla lager är täckta.

6. Häll över hälften av kolasåsen och spara den andra delen till servering ifall någon vill ha lite extra sås.

 

 

Citron toppad kycklingfilé 4 pot

600 g kycklingfilé

1 tsk grillkrydda

Dressing:

2 msk olivolja

2 msk sweet chilisås

½ tsk salt

½ dl hackad basilika och persilja

1 msk klippt gräslök

1 vitlöksklyfta

1 citron, rivet skal

½ citron, pressad saft

 

1. Gnid in filéerna med grillkrydda och lägg i en ugnsfastform. Stick i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Tillaga i ugn 175 grader till filén visar 75 grader. Låt köttet vila 10 min. innan det skivas upp och läggs på ett fat.

2. Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen. Skeda dressingen över det upplagda filéskivorna.

Servera med en Potatis och rotfruktsgratäng.

 

Potatis och rotfruktsgratäng 4 pot.

5 potatisar

2 morötter

1 palsternacka

1 gullök

2 dl grädde

1 dl mjölk

1 dl riven ost

 

1. Skala och skiva potatis, lök och rotfrukterna. Varva dem i en smord form. Krydda med salt och peppar mellan varven.

2. Blanda Grädde och mjölk och häll det över formen.

3. Baka i ugn på 200 grader i 40 min. Strö över 1 dl riven ost och gratinera i 10 minuter till tills osten har smält och gratängen fått fin färg.

 

 (Tyvärr missade jag att fota denna goda maten men jag kommer garanterat göra den igen så då får jag lägga in ett kort på den) 

 

       
 

Både maten och tårtan uppskattades, men det blev ändå massor över av både mat och tårta så det blev till att göra lunchlådor till hela vecken och tårtan fick Peter ta med till jobbet idag så jag hoppas att de blir nöjda där också.

 

 

HÄST

Idag är det trägårdsstädning på programmet... Jonnas kusin Wilma kom förbi och lekte lite och då passade de på att skapa denna fina Hästtårtan, gjord av chokladbollsdeg. De hade väldigt mycket idéer och funderingar på hur deras skapelse skulle se ut. Stefan och Sofie kom förbi också och fick varm god soppa och sedan hästtårta till efterrätt.
 
 
Båda kusinerna har ett stort hästintresse
 

Monster

 

Att jag och min dotter gillar att baka och låta fantasin rinna iväg det vet ni ju redan… Idag ska det bli soppa hemma hos oss och då ville Jonna göra en överrasknings efterrätt till sin pappa. Ok, vad ska vi baka då frågade jag –ett MONSTER fick jag som svar och hon spärrade upp ögonen som att det skulle vara spännande och läskigt.  Tänk, tänk, tänk, hur gör man ett monster…. Och så kom jag ihåg att en kompis sa för ett tag sedan att de gjort en så barnsligt god tårta av chokladbollssmet med grädde på så det fick det bli.  Vi gjorde två sattser smet (bytte ut det mesta av margarinet mot turkisk yoghurt för att göra den ”lite” magrare), gjorde ett monster av klumpen och spritsade blå grädde blandat med turkisk Yoghurt och vaniljsocker, dekorerade sedan tänder och ögon med marshmallows och mini marshmallows. Vi dekorerade med grönt kokos runt monstret. En snabb och lätt tårta.  

 

 
 
 
 
 
Vi är nöjda och hoppas att pappa Peter blir nöjd med Jonnas överraskning.
 
 

Bröllop

I helgen var vi på ett helt underbart bröllop när min barndomsvän Pauline fick sin Peter efter hur många år som helst tillsammans. Det är nått visst när vänner man kännt så länge gifter sig, man blir liksom lite extra berörd. Allt var så fint och lyckligt. Jag tänkte inte lägga ut nått foto på brudparet men vill visa den fina tårtan som tjejen som serverade hade gjort. Det var en vit prinsesstårta med höstlöv på. Men det som utmärkte den lite extra var själva brudparet som kom åkande i en grön taktor längst upp på tårtan. Brudgummen är månskensbonde med stort traktor intresse. Figuren hade bruden beställt från Danmark.
 
 
 
 
 
 

Kul och personlig prägel på den fina tårtan
 
 

Kanelbullensdag

 
 
Idag är det nästan en av det viktigaste dagarna på året….. Fettisdagen, våffeldagen och Gustav Adolfdagen kan slänga sig i väggen, för det bakverk man inte klarar sig utan om ni frågar mig så är det kanelbullen. Idag har det vart kanelbullebak för hela slanten i familjen. Min goe Peter tog till och med ledigt från jobbet för att få vara med och baka bullar. Jonna och Peter skötte den ”vanliga” bulldegen och jag försökte hitta på ett bättre alternativ rent pointsmässigt….
 
 
 

Åsas poinsbullar (2 p/ st) 20 st

 

½ pkt Jäst

2 dl Kvarg 0,1% (ICAs egna varor)

2 msk flytande margarin

5 dl vetemjöl

2 msk socker

Kardemumma

Några droppar vaniljextrakt

 

Fyllning:

200g Philadelphiaost 23%

2 msk Socker

1 msk Flytande margarin

Kanel

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula jästen i en bunke.

Värm försiktigt kvarg och margarinet till 30 grader. Häll det sedan över jästen och rör tills det löst upp sig.

Rör ner mjöl (4 dl, spara 1 dl till utbaket) socker, kardemumma och vaniljen i jästspadet.

Arbeta ihop degen till en blank fin deg. Låt jäsa i ca 30 min under bakhandduk.

Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.

Tag upp degen och arbeta igenom den. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i 20 lika bitar. Lägg bitarna i en bullform eller på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö ev över lite pärlsocker.

Grädda ca 8 min i ugnen.

 

 
 
 

De blev ju naturigtvis inte som äkta goda kanelbullar, men kan vara värda att plocka fram när suget efter kanelbullar kommer…

 

 

Saftiga Kanelbullar 45 st

50 g jäst

150g smör eller margarin

5 dl mjölk

250 g kvarg 10%

1½ dl socker

1 ägg

½ tsk salt

17-17 dl vetemjöl

 

Fyllning:

200 g smör

1½ dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

Kanel efter eget tycke

 

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

 

Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli 37 grader.

Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakhandduk. Låt jäsa 30-45 min.

Gör under tiden fyllningen: Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel till en smidig röra.

Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen i resten av mjölet, dela degen i två delar.

Kavla ut varje deg och lägg på fyllningen. Rulla ihopp till en rulle eller skär 2-3 cm remsor som snos ihop till en bulle. Lägg dem i en bullform eller på bakplåtspapper.

Lägg över en bakhanduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

 

 
 
 
Detta receptet hittade jag innan lucia för några år sedan, egentligen är det tänkt som saffransbullar. Jag gjorde det istället för lussekatter det året, de blev så goda att jag bytt ut saffranet mot kanel resten av året. Till lucia i år blir det säkert en satts med saffransbullar.

 

 
 
Jonna tyckte att det var gott med kanelbullar men hon ville testa lite annat och ville göra godisbullar. Här är en satts som hon gjorde med mörk choklad, vit choklad och jordgubbar/hallon. En annan satts hon gjorde var med äpplemos och kanel. Peter gorde mer traditionella med massor av kanel, socker och smör. Det gick åt betydligt mer fyllning än när jag brukar göra dem så de är nog rena rama kaloribomber…

Men en mycket kul och mysig stund hade vi tillsammans hela familjen. Alvar var också med men satt i sin stol och tittade på.

  
Vit choklad, Mörk choklad och kombon jordgubbar och hallon
 
Nu ska familjedagen fortsätta mot badhuset. Vilken härlig fredag!
 

RSS 2.0