Kladdkakemuffins

 
 
 
 
 

Nu har det blivit helg för Jonna, har gått sista dagen i denna veckan på förskolan. När vi kom hem från förskolan ville Jonna baka ”kladdkakemuffins”, så det gjorde vi. Vi gillar ju att baka båda två så det är mysigt att göra det tillsammans.

 

 
 
    
 

Sega Muffins (2,5 points/st)

 
 2 ägg 

3 dl socker

1½ dl vetemjöl

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 dl flytande margarin eller olja

 

Gör så här:

Vispa ägg och socker.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten, häll i margarinet/oljan det sista.

Häll upp i 20 muffinsformar.

Grädda i 225 grader i 10 minuter.

 

  

Rasmus och Peter var duktiga i söndags och vann Viltspårspokalen för fjärde året i rad, vist blir man stolt J. Då blir det ännu ett år för Peter att arrangera det…

I tisdags när jag och Jonna tittade ut genom fönstret på sena eftermiddagen såg vi ett rådjur och ett  kid en bit från tomten, de fick syn på vårt goda äppleträd och tog mod till sig och vandrade in och smakade på våra läckerheter. Jonna tyckte att vi skulle skjuta dem och äta upp dem men jag tyckte att de kunde få stå där de var ju så fina o söta att titta på.

 

 
 
 
 
 
 

Ytkaka

 

Imorgon skall Peter och hunden Rasmus iväg på den årliga viltspårspokalen som anordnas i Phalenesällskapets regi. Den som vinner får i uppgift att anordna tävlingen året där på. Det är nu fjärde året som det går av stapeln, de tidigare tre åren har Peter och Rasmus stått som vinnare och därmed är han arrangör även i år… Min uppgift blev att fixa fika så jag kom på att jag kunde slänga ihop en så kallad Ytkaka. Under tiden som jag pluggade till sjuksköterska jobbade jag extra på IVA i Lidköping (en underbar arbetsplats som fortfarande finns i mitt hjärta), vissa dagar var det hur mycket som helst att göra och vissa dagar var det lugnare och det var väl det som var lite av tjusningen. Det kunde hända att vi USK:or slängde ihop en kaka eller så under de lugna dagarna, därav byttes en del enkla recept mellan oss i personalen. Ytkaka var ett recept som jag fått därifrån som goa Ingvor konstruerat själv. Den är hur god som helst och enkel att göra, lätt att variera efter smak och årstid. God som den är eller tillsammans med glass eller vaniljsås.

 

Ykaka

100 g smält margarin

2 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

Bär eller frukt

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Förbered bären eller skiva frukten

3. Vispa ihop ägg och socker till en smet.

4. Rör i mjölet och slutligen margarinet.

5. Häll smeten i en smord form och strö över bär eller frukt

6. Grädda kakan tills den är klar ca 35 min, den ska vara lite seg (som en kladdkaka)

 

 Ytkaka med äpple och kanel

 

Lycka till imorgon Peter och Rasmus

 

 


Äpplecupcakes

”Mamma, jag är sugen på nått, nått sött” Ja, så låter det allt för ofta hemma hos oss men det är ju inte alltid en treåring får sin vilja igenom på denna fronten men idag tänkte jag, att varför inte slänga ihop nått till efterrätt. Det stod ju soppa (med bara 0,5p) på menyn så nått gott efter kunde väl aldrig skada… Vad vill du baka då frågade jag och svaret viste hon med en gång: MUFFINS!! Så efter lite klickande på olika bloggar för att hitta inspiration kom vi fram till att vi skulle göra våra första cup cakes. Hittade ett recept på mariasbakglädje.blogg.se .

 

 

Äpplecupcakes

2 ½ dl mjöl

½ tsk kanel

½ tskbikarbonat

1/4 tsk malen nejlika

1 ½ dl socker

½ dl sirap

2 ägg

2 dl äppelmos

 

Blanda alla torra ingredienser utom socker i en bunke. Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner äggblandningen, sirap och äppelmosen ide torra ingredienserna. Fördela i formar och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 min.

 

Buttermilk frosting

2 ½ dl mjölk

5 msk vetemjöl

1 tsk vaniljextrakt

½ tsk vaniljpulver

1 ½ dl socker

200 g rumstempererat smör

 

Häll mjölken i en kastrull och vispa ner mjölet. Värm på medelvärme och rör om hela tiden tills mjölken tjocknar. Detta tog ca 5 min för mig. Låt den redda mjölken svalna till rumstemperatur, tillsätt vaniljextrakt och vaniljpulver.

Vispa smör och socker vitt och smidigt. Blanda sedan ner mjölkkrämen och vispa med elvisp tills krämen får ungefär samma konsistens som tjockvispad grädde.

 

 

Jag och Jonna började att göra minicupcaks men smeten tog aldrig slut så vi gjorde två stora som Peter och Jonna kunde mumsa i sig efter den goda broccolisoppan. I min smak tyckte jag att frostingen hade för mycket smörsmak men Peter och Jonna som gillar smör tyckte att det var super goda. Svärfar kom förbi lite senare och fick smaka på en som blivit över, även han tyckte om dem. Nästa gång kan jag tänka mig att byta smöret mot philadelphiaost.

 

   
 
 
 
 

Goda fiskbiffar

 
Viktminskningen går som på räls just nu, blir lika glad varje gång jag ställer mig på vågen. Hoppas att min motivation får finnas med mig ett tag till för just nu ligger motivationen på topp. Här om dagen hade jag inte någon direkt plan för middag så jag letade lite i kyl och frys och hittade på lite själv men använde ett recept från arla som bas http://www.arla.se/recept/fiskbiffar-med-tomatraita/.
 
 
 
Fiskbiffar
560 g laxfiléer
1 vitlöksklyfta
2 små gula lökar
1 tsk salt
1 tsk sambalolek
1 tsk ingefära (torkad)
½ tsk tandorikrydda
rivet skal av ½ citron
½ dl turkisk yoghurt 3%
 
Tomatraita
Tomater från växthuset (ca 1 stor)
1½ dlTurkiskyoghurt
1 vitlöksklyfta
Tacokrydda efter smak
 
5 dl ris
wokgrönsaker
 
Gör så här:
Lägg vitlök och gul lök i en matberedare och kör tills det blivit finfördelat. Lägg i laxen, yoghurt och kryddor, kör allt tillsammans till det blir blandat i en jämn färs. forma färsen till ca 16 biffar. Stek dem sedan i en stekpanna, ca 2 min på varje sida.
Hacka tomater och blanda ihop ingredienserna till tomatraitan.
Stekte wokgrönsaker med ris som serveradets till.
 
 Biffarna blev supergoda och de kommer jag att göra igen!! 
 
En annan kul grej som hände på kräftkalaset i lördags att jag vann hattävlingen. Tack Sofie för att du gillade min hatt. Jonna hade ju vart med och gjort den så hon fick mumsa på medaljen.
 
 
 

Hattar

Ikväll är jag och Peter bjudna till 30 årskalas med tema kräftskiva, pris till bästa kräfthatt. Nu på förmiddagen har jag och Jonna haft fullt upp att tillverka hattar. Mysigt och kul på samma gång. Vi fick passa på när Alvar sov för han tyckte inte att det var lika kul. Farmor skall passa barnen när vi åker så Jonna gjorde en hatt till sig själv och en till farmor och givetvis fick favorit dockorna Ivar och Lisa också varsin hatt.
  
 
(Min är den gula och Peters är den prickiga, fram och baksida)
 
  
(Jonnas hatt)
 
(Farmors hatt)
 
(Ivar och Lisa)
 
 
 
 
 

Överraskningstårta

 
 
 

 
Igår fyllde min pappa år, jag och barnen åkte dit efter hans jobb och överraskade med en tårta. Jag har aldrig gjort en karuselltårta förut men har velat göra det en tid så nu blev det av. Den innehöll en chokladkräm, la ett lager med vinbärspuré ovanpå och garnerade sedan med vinbärsgrädde. Tårtan var både söt och syrlig på en gång, riktigt mumsig.

 

 
 
 
   
 
 
 
 

Pappa brukar uppskatta att få något i present som går att äta eller biljetter till nått evenemang. Jag tänkte att i år har vi så mycket grönsaker och frukt hemma så jag plockade ihop lite vad vi hade hemma. Det blev: Potatis, morötter, gul och röd lök, äpplen, vindruvor, hemmagjort knäckebröd och så slutligen hemmagjord äpplejuice, toppade det med en triss lott.

 

 Dekorerade en svart skokartong med vackra löv och blommor. Fick även hjälp av Jonna med att göra den fin.

Karuselltårtan

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk

1 tsk vaniljarom

100 g vitchoklad

 

1. Sätt ugnen på 250 grader

2. Grovhacka chokladen

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver,

5. Tillspätt mjölk och vanilj aromen

6. Bred smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm, strö över chokladen över smeten i långpannan.

7. Grädda i 5 min.

8. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper eller fuktig handduk, dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt svalna.

 

Chokladkrämen

1 dl Rårörsocker

1 dl brun farinsocker

1 dl mjölk

2,5 dl grädde

1 ¾ dl ljus sirap

200 g mörkchoklad

 

1. Hacka chokladen

2. Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull.

3. Låt koka upp och låt sedan stå och små puttra i ca 15 min eller tills den tjocknat lite.

4. Ta av grytan från spisen och rör ner chokladen.

5. Låt såsen kallna innan den hälls över kakan (kan behöva stå i frysen en stund, blev lite för rinnig och sölig denna gången)

 

Monteringen

1. Bred ut fyllningen

2. Skär sedan kakan i långa längder. Så breda som längderna är blir höjden på kakan.

3. Rulla ihop första längden som en rulltårta och ställ den sedan på högkant på ett tårtfat.

4.Fortsätt att rulla längderna runt den påbörjade tårtan tills alla längderna är slut.

5. Garnera sedan tårtan.

 

En mycket rolig tårta som jag givetvis kommer göra fler gånger och då variera fyllningarna.

 

 

 

Knäckebröd med frön  (glutenfritt)

2 dl maizenastärkelse

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

½ dl krossade linfrön

1 tsk salt

½ dl rapsolja

2 ½ dl kokande vatten

Flingsalt

 

1. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.

2. Häll i olja och kokande vatten och rör om.

3. Bred ut på en plåt med pakplåtspapper.

4. Gör brytskär

5. Strö över flingsalt

6. Grädda i 50 min i 150 grader.

 

 
 

Äppletider

För några år sedan fick min pappa en juicepress av sitt jobb i present. De använde väl den i början men den senaste tiden har den bara stått och tagit platts i nått skåp. Mamma sa nu att hon inte fick plats med den längre så då kom jag på att jag kunde ju ta den. Hemma hos oss finns det riktigt gott om äpplen så idag gjorde jag egen äpplejuice. Det var bara att plocka, skala och dela äpplena i mindre bitar och köra ner dem i pressen så kom det ut juice. Jag körde även i en citron för att juicen inte skulle bli brun, fast lite brun blev den ändå... Juicen blev god men blev ännu lite bättre när jag blandade i lite vatten, stoppade en flaska i fysen för den står sig inte så länge.

RSS 2.0