Överraskningstårta

 
 
 

 
Igår fyllde min pappa år, jag och barnen åkte dit efter hans jobb och överraskade med en tårta. Jag har aldrig gjort en karuselltårta förut men har velat göra det en tid så nu blev det av. Den innehöll en chokladkräm, la ett lager med vinbärspuré ovanpå och garnerade sedan med vinbärsgrädde. Tårtan var både söt och syrlig på en gång, riktigt mumsig.

 

 
 
 
   
 
 
 
 

Pappa brukar uppskatta att få något i present som går att äta eller biljetter till nått evenemang. Jag tänkte att i år har vi så mycket grönsaker och frukt hemma så jag plockade ihop lite vad vi hade hemma. Det blev: Potatis, morötter, gul och röd lök, äpplen, vindruvor, hemmagjort knäckebröd och så slutligen hemmagjord äpplejuice, toppade det med en triss lott.

 

 Dekorerade en svart skokartong med vackra löv och blommor. Fick även hjälp av Jonna med att göra den fin.

Karuselltårtan

3 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ dl mjölk

1 tsk vaniljarom

100 g vitchoklad

 

1. Sätt ugnen på 250 grader

2. Grovhacka chokladen

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Vänd ner mjöl och bakpulver,

5. Tillspätt mjölk och vanilj aromen

6. Bred smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm, strö över chokladen över smeten i långpannan.

7. Grädda i 5 min.

8. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper eller fuktig handduk, dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt svalna.

 

Chokladkrämen

1 dl Rårörsocker

1 dl brun farinsocker

1 dl mjölk

2,5 dl grädde

1 ¾ dl ljus sirap

200 g mörkchoklad

 

1. Hacka chokladen

2. Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull.

3. Låt koka upp och låt sedan stå och små puttra i ca 15 min eller tills den tjocknat lite.

4. Ta av grytan från spisen och rör ner chokladen.

5. Låt såsen kallna innan den hälls över kakan (kan behöva stå i frysen en stund, blev lite för rinnig och sölig denna gången)

 

Monteringen

1. Bred ut fyllningen

2. Skär sedan kakan i långa längder. Så breda som längderna är blir höjden på kakan.

3. Rulla ihop första längden som en rulltårta och ställ den sedan på högkant på ett tårtfat.

4.Fortsätt att rulla längderna runt den påbörjade tårtan tills alla längderna är slut.

5. Garnera sedan tårtan.

 

En mycket rolig tårta som jag givetvis kommer göra fler gånger och då variera fyllningarna.

 

 

 

Knäckebröd med frön  (glutenfritt)

2 dl maizenastärkelse

1 dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

½ dl krossade linfrön

1 tsk salt

½ dl rapsolja

2 ½ dl kokande vatten

Flingsalt

 

1. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.

2. Häll i olja och kokande vatten och rör om.

3. Bred ut på en plåt med pakplåtspapper.

4. Gör brytskär

5. Strö över flingsalt

6. Grädda i 50 min i 150 grader.

 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0