Önskelistan till tomten är lämnad och granen huggd

3:e advent redan!! Tillsammans med en annan familj gick vi idag hela familjen till skogen och tog ner gran och barnen lämnade sina önskelistor till spanartomten som bor i vår skog,  han har koll på alla barn i Bösö säger barnen...
Fika korgen var givetvis packad. 
Dagen avslutades med att Peter och Johan kokade ihop lite kola under tiden som barnen lekte och jag kunde ge tvättstugan lite egentid 😄.

Mysig adventsdag ! 







Julgodis


Redan tidigt i november eller var det slutet av oktober.... lånade jag ett gäng godisböcker på biblioteket och började fundera och drömma iväg mot jul om vad det skulle bli för smaskigaster, för baka julgodis är både kul och tradition. Fanns så mycket gott i böckerna men sen blev det inte så mycket mer än bara inhandlat pga alla sjukdomar vi haft hemma men nu tar vi nya tag och har gjort några sorter,  fler blir det... Barnen sover och jag och Peter provsmakning... mums nu smakar det jul!!

Hyllan kommer att fyllas med mer godis i burkarna ju mer vi närmar oss jul nu.


Vaniljkola med havssalt 
0.5 vaniljstång 
60 g smör
1.5  (150 g) grädde
2.25 dl (190 g) strösocker
5 msk (125 g) glykos 
1 krm  (1 g) havssalt
Havssalt att dekorera med

Klä en form 18 x 22 cm med bakplåtspapper

Skär i sär vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Koka upp.

sänk värmen och koka vidare på medelvärde. Rör lite då och då. Stoppa ner en termometer emellan åt eller gör kulprovet.

ta upp vaniljstången strax innan kolan är färdig. Koka till 122 grader. Gör gärna kulprovet. Häll upp snabbt i formen. 

Strö över lite havssalt innan den stelnar.

Låt stelna under natten i rumstemperatur

skär kolan i bitar och snurra in dem i smörpapper.

Jag gjorde som tur är dubbel satts med en gång på dessa vansinnigt goda kolor för de lär ha strykande åtgång...





Karamellfudge
365 g kondenserad mjölk 
220 g (3 dl) farinsocker
50 g (2msk) glykos
40 g (2msk) sirap
125 g tärnat smör
190 g vit choklad 

Klä en form 15x20 cm med bakplåtspapper.

Blanda alla ingredienser utom chokladen i en tjockbottnad kastrull . Värm blandningen på ganska låg värme tills blandningen är glansig och sockret har smält. Rör lite då och då så att det inte bränner fast.

Öka värmen så att det börjar småkoka och låt det koka konstant under ständig omrörning i 7-8 min. Nu ska blandningen ha tjocknat. Ta av kastrullen och blanda i chokladen. 

Häll blandning i formen. Platta till. Låt stå 30 min innan den ställs in i kylen. Låt den stå tills den är fast och skär sedan i önskad storlek.






Försök att få lite lussestämning


Ett försök att få lite lussestämning här hemma. Lussekatterna har inte blivit baktanke än pga av att det den senaste tiden ständigt varit någon sjuk i familjen, fy vad vi är trötta på det här nu!!! Just nu behandlas hela familjen med penicillin så hoppas verkligen att det ska bli bra nu!! 
Lussekatterna blev därför baktanke på självaste luciadagen. Barnen lussade lite för oss hemma idag,  det riktiga lussefirandet på förskolan är på måndag så det ser vi fram i mot.





Jag passade på att göra både kanelbullar och lussebullar samtidigt , receptet har jag lagt upp tidigare men gör det igen.



Saftiga Safransbullar 45 st

50 g jäst

150g smör eller margarin

5 dl mjölk

1-2 påsar safran

250 g kvarg 10%

1½ dl socker

1 ägg

½ tsk salt

17-17 dl vetemjöl

 

Fyllning:

200 g smör

1½ dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

Kanel efter eget tycke

 

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

 

Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli 37 grader. Blanda ner krossad safran.

Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakhandduk. Låt jäsa 30-45 min.

Gör under tiden fyllningen: Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel till en smidig röra.

Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen i resten av mjölet, dela degen i två delar.

Kavla ut varje deg och lägg på fyllningen. Rulla ihopp till en rulle eller skär 2-3 cm remsor som snos ihop till en bulle. Lägg dem i en bullform eller på bakplåtspapper.

Lägg över en bakhanduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Jag använder ofta vetemjöl special när jag bakar bullar ,  då blir de så stora och luftiga. Till kanelbullarna tog jag bara bort saffran och tillsatte istället kanel i vaniljfyllningen.


Julbock


Förra helgen träffades hela släkten på min mammas sida hemma hos mina föräldrar för att tillsammans göra de årliga julbocken.  Pappa hade tagit ner massor av granris och kreativiteten flödade. Under tiden bjöd mamma oss på glögg, pepparkakor och julgodis. En trevlig tradition ☺. När bockarna var klara gick vi alla in och åt risgrynsgröt gröt och skinkmacka, mums.







Såhär fint blev det i år. Lampor , bocken och tomtarna som vi gjorde förra året fick komma fram.







Sjukstuga och julpyssel

 
Årstiden då sjukdomarna löser av varandra är här, det började med vattenkoppor hos Jonna (som vi var helt säkra på hade haft det redan...), till att jag och Peter samtidigt åkte på en rejäl halsfluss ( var kom det ifrån???  Jag som inte ens hade det som barn....) hur som helst, nu har lille Alvar åkt på vattenkoppor och jag avslutade min penicillinkur i fredags morses och vaknar nu idag (söndag ) med samma halsont som innan, vad är detta??? Jag som nästan aldrig är sjuk!! 
 
Mellan alla sjukdomar som flödar hade vi en frisk dag i torsdags (endast Alvar  var prickig) så då fick det bli pepparkaksbak, degen är den samma som jag gör varje år, har själv provat ut kryddningen. Se recept från förra årets inlägg, hade dock inte i apelsin i år.
 
Nu undrar jag bara när det ska hinnas med julgodisbak? Får tro att det bara är en vanlig förkylning som snabbt går över, blir mycket te idag ; )
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0