Vinbärstider

Idag hade vi besök av Birgitta och Amanda som är uppfödare till vår lille hund Rasmus (Noble Nadirs Kovo). Jonna hade tjatat i flera dagar på att hon ville ha kladdkaka, så det fick det bli att bjuda på.
 
Vi har så mycket vinbär på våra buskar så jag ville använda dem också. Jag mixade rödavinbär i en mixer, blandade dem med hårdvispad grädde och smakade av det med lite floursocker. Jag ställde det sedan en liten stund i frysen så blev det lite mer åt glass hållet. Detta blev mycket uppskattat och jag kan lova att denna kombination kommer jag att göra igen!
 
Kladdkaka
3 ägg
4 1/2 dl socker
2 3/4 vetemjöl
150 g smält margarin
1 1/2 krm salt
3 tsk vaniljsocker
4 1/2 msk kakao
 
Rör ihop allt. Grädda i ugn 175 grader i ca 35 minuter.
 
 

Jul. 25, 2013


mera tårtor...

....som jag sagt tidigare har jag ju hittat nått jag verkligen tycker är kul. Så när Jonna fyllde tre år för lite mer än en månad sen fick jag en ny utmaning, den lät så här "mamma jag vitt ha en tårta med Hallo Kitty och en Barbietårta". Barbietårtan hade Peter sett på ett bageri i Göteborg och tatt ett kort och visat henne för länge sedan men detta kom hon tydligen ihåg. Sagt och gjort, jag antog utmaningen som var både kul, pillig och framför allt en smula svår. Barbietårtan var den lättaset.
 
Det var några av gästerna på dopet som tyckte att tårtorna var lite för söta (fast de flesta sa att de var goda i alla fall) så denna gången gjorde jag en lite mindre söt fyllning.

 
 Hallonfyllning
300 g hallon som varit fryst
1 dl hårdvispad grädde
 
Mosa hallonen med en stavmixer.Om moset känns rinnit kan man tillsätta lite marsanpulver så att den inte längre känns rinnig. Vänd ihop allt och låt det stå i kylen ett par timmar. Det går bra att byta ut hallonen mot jordgubbar eller blåbär.
 
Bilden skrev jag ut från datorn och gjorde varje liten bit i hård papp som jag sedan kunde skära ut i sockerpasta och sätta ihop del för del, detta var det jobbigaste momentet.....
 
Farmor och farfar skulle ut på resa när 3-årskalaset skulle vara så de kom några dagar innan och fick smaka av Kittytårtan.

 
Till nästa kalas blev det Barbietårta. Jag gjorde en vanlig tårtbottensmet som recep till doptårtan, jag la den i en stålbunke som har en rundad form och i botten hade jag en kladdkaka. Jag la ett lager med hallon fyllningen och ett lager med bara hallon och marsanpulver ocg ett lager med vaniljkräm (fuskade och gjorde den på pulver).
 
Tårtan var mycket smaskig och uppskattades. Denna gången var tårtan helt laktosfri.
 
Båda kalasen blev mycket lyckade, det grillades korv på båda kalasen efter önskningar från treåringen, det sprutades vatten från vattenpistolen som hon fick, det cyklades och alla var nöjda. De (..eller framförallt Peter) som tyckt att Dop-tårtorna var för söta tyckte att dessa var bättre och de som inte klagade förra gången var lika nöjda denna gång, ...men nöjdas var nog Jonna (ni skulle ha sett henne när hon såg tårtorna första gången). En mycket nöjd mamma också :). Men alla dessa roliga tårtor jag gjort gör mig nästan knäpp, nu går jag bara och tänker vad man kan göra nästa gång. Jag och Jonna var på biblioteket en dag och lånade böcker och även om jag inte ska göra några tårtor precis just nu var jag tvungen att låna några för att få tips och inspiration..
 
Kramisar Åsa
 

Två härliga dagar i Hunnebostrand

 
 
 
 

I Tisdags behövde Peter ha lite egentid utan barn och sambo för att plugga. Min mamma och pappa hade hyrt ett stort fint hus i Hunnebostrand dit jag tog med mig barnen och sov över en natt. Kvällen innan hade jag gjort en glasstårta som jag sedan packade in med mycket isklampar och tog med ut till Hunnebo, denna gillades mycket och jag lovade att lägga ut receptet så ni kan uppleva denna smaksensation igen :). Själv fick jag recepter förra året då en jobbarkompis gjort den och tagit med sig till jobbet för att fira att det skulle bli semester.

 

 
 
 

Krasig Glass

50 g smält smör

1½ dl farinsocker

2½ dl kokos

6 dl cornflakes

1-2 L vaniljglass

 

Blanda kraset och täck botten på en form, gärna med löstagbar botten. Lägg på glassen och kras runt om, tryck och platta till glassen och lägg kras ovanpå. Fryses minst 2 timmar.

 

 Eftersom två i gänget är laktosintoleranta bytte jag ut gräddglassen mot tofuline och blev lika gott det.

 

 Camilla var en av dem som uppskattade glassen
 

Vädret i Hunnebo kunde inte ha blivit bättre så vi han med allt som man vill när man är på kusten, bad (så klart), sola, krabbfiske, klättra i bergen, långpromenader (utan barn, bra med många barnvakter), shoppa, umgås, vin och mycket mera. Tack alla som var där för två mysiga dagar!

 

 

 


Jag har hittat ett nytt intresse!!

 
 
Den 2/6 var dags för Alvar att dop. Vi hade ett litet dop med bara de närmaste i familjen som inbjudna. Det blev så fint och vi var helnöjda. Tommy, prästen, skulle agera både präst, kantor och vaktmästare på en gång.  Detta klarade han utan problem men både han och vi var väldigt glada över att ha ”högste vaktmästaren” i familjen, så Claes hjälpte även till med sånt som han kan på sina fem fingrar, tack även till dig. Jonna och kusinen Wilma fick hjälpa Claes att ringa i kyrkoklockorna innan själva dopet kunde börja och jag kan säga att ingen i Vedum kan ha missat att det var nått i kyrkan denna dag för det var den längsta ringningen jag hört, men de små tjejerna var nöjda och det såg Claes också ut att vara…. Dopet gick fint, Alvar sov sig egentligen igenom hela dopet . Peters bror med sambo, Stefan och Sofie är faddrar till lille Alvar Nils Harry Green.
 
 

 ….men, men nog om det…. Och till min nya påkomst….  När Jonna döptes beställde jag en fin tårta från Elins i Nossebro den var rosa och fin och god men som en typiskt köpetårta inget direkt speciell… Så innan detta dopet tänkte jag att hur svårt kan det vara att göra en själv som är både god, fin och framför allt unik för just vår lille prins. Jag kollade runt efter tips och råd på olika bloggar och forum, kikade in i olika webbutiker och beställde det jag kunde behöva. Jag hade fått en idé i huvudet hur jag vill att de skulle se ut. Jag hittade olika recept på fyllningar och recept på tårtbottnar. Några dagar innan dopet hade jag och Jonna en pysseldag då vi testade lite, ja Jonna smakade mest på sockerpastan men jag försökte få till blommor och fjärilar. Ganska snart kom jag underfull med att detta var nog inget man gjorde med en treåring…. Så när kvällen kom och HELA familjen sov satte jag mig i köket för mig själv och tillverkade all dekoration till tårtorna. Tårtbottnarna fick jag hjälp av Jonna att göra, de gjordes några dagar innan och fick sedan bo i frysen tills dagen innan dopet då allt skulle sättas ihop. Även detta gjorde jag för mig själv. Vad var det då jag kom på när jag satt där i min ensamhet? …jo, hur kul var nu inte detta…..  … jag fick så mycket nya idér som jag skulle vilja göra så jag kan lova att detta var inte sista gången…. Kan jag säga annat än att jag blev väldigt nöjd.
Tårtan från Jonnas dop 100905 
 
 
  
Förberedelser för dekoration
 
 
Färdiga resultatet
 
Recept på tårtbottnar hittade jag hos en vän jag täffat via babysimmet som jag o Jonna gick på när hon var liten,
http://cillabakar.bloggplatsen.se/
 

Tårtbotten

 Ägg

Socker

Mjöl

Potatismjöl

Bakpulver

Tre lika stora glas

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten

(cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

 Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg

Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 8  ägg

Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

  Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.

Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, gärna i en assistent. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

Så här mycket bakpulver behöver du:

1 tsk till 2 ägg

2 tsk till 4 ägg

2,5 tsk till 6 ägg

3 tsk till 8 ägg

3,5 tsk till 10-11 ägg

4 tsk till 12-13 ägg

Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg

25-30 minuter för 3-4 ägg

35-40 minuter för 5-7 ägg

45-50 minuter för 8-10 ägg

55-60 minuter för 11-13 ägg osv

 Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Prova med en provsticka. Kakan ska vara torr.

 Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Jag frös sedan tårtbottnarna, de blev lättare att skära upp sedan då.

 
Till denna hade jag rabarberfyllning, jordgubbsfyllning och vaniljkräm.
Denna tårta innehöll Dumlefluff, vitchokladfyllning med hallon och vaniljkräm. Alla tårtor spacklades med vit cholkadsmörkräm.
Jag gjorde en liten specialare till min laktosintolerantesvåger, det var ingen skillnad så i fortsättningen kan jag nog bara göra allt i laktosfritt.
 
 
 Vaniljkräm
1 äggula
1 dl socker
3 msk maizena
1 vaniljstång eller en nypa vaniljpulver
2,5 dl mjölk
15 g smör
 
1. rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg alltsammans i en kastrull.
3. Häll i mjölken och koka upp. Plocka upp vaniljstången och häll mjölkblandningen i äggblandningen.
4 Blanda och häll alltsammans i kastrullen. Koka på svag värme under konstant omrörning tills den tjocknar.
5. Häll ner vaniljkrämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda tills smöret har smält. Låt svalna.
 
 
Godisfluff
3 dl grädde
200 g valfritt chokladgodis
 
1. Grovhacka godiset. Hetta upp grädden tills den nästan kokar, men den får inte koka!
2. Ta bort kastrullen från spisen och lägg i chokladen.
3. Låt det svalna i kylen minst 6 timmar.
4. Vispa sedan upp och använd som tårtfyllning eller som det är som en dessert.
 
 
 
Jordgubbs- och hallonfyllningen gjorde jag genom att blanda i mixade frysta bär i vitchokladfluff. Även rabarber fyllningen gjordes av vitchokladfluff men jag blandade i rabarbermarmelad som jag gjort själv, smakade av vad som jag tyckte blev lagom.
När tårtorna var klara med fyllning spacklade jag dem med ett spackel med philadelphiaost som bas, läste nån stans att sockerpastan kunde bli tråkig om den kom i kontakt med grädde... men har inte testat detta själv...
 
Vit chokladsmörkräm
150 g smör
75 g vitchoklad
150 g naturell färskost
4 dl flursocker
 
1. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
2. När allt smält, ställ undan det och låt det svalna.
3. Ställ smöret i rumstemperatur. Låt det bli lite mjukt.
4. Vispa smöret med elvisp tills det blir en krämigkonsistens.
5. Tillsätt den smälta chokladen, färskosten och foursockret. Se till att det blandar sig väl.
 
 
 
Sedan kom det svåra och framförall det roliga momentet, dekoreringen.... :)
Till den blå tårtan använde jag vit sockerpasta som jag färgade med hjälp av lite blå karamellfärg, sedan kavlade jag ut den. Det var ganska svårt och det ville lätt spricka, blev väl inte direkt som nån "perfekt köpetårta" ...men hallå, det är ju min första tårta med sockerpasta.... lite charm över sprickorna också kanske.... sedan fäste jag all dekoration med ägg vita.
Den vita tårtan gjorde jag lite lättare för mig då hade jag köpt en ärdigkavlad marsipan, detta var så klar ett lättare moment att lägga på sedan fäste jag dekorationen på samma sätt.
I det stora hela kan jag säga att jag blev nöjd med både tårtor och hela dopet.
 
Till detta kalas gjordes även fler tårtor nämligen smörgåstårtor, recept på dessa kommer senare men även de uppskattades.
 
 
 
Tack alla som var med när vår lille ögonsten döptes.
 
 
 
 
 
 
 
 

Jonna hade kompisarna på besök

 
 
 
Igår hade vi en mysig dag tillsammans med Jonnas kompisar Annie och Bella samt deras syskon och mammor.  Förmiddagen innehöll mycket lek, bus och fika och så några små slagsmål som det lätt blir när flera treåringar skall försöka sammsas om samma leksak.... :)
 
Kvällen innan hade jag och Jonna pysslat och förberett fikat som jag kan garantera att det uppskattades av våra godingar. Det glittrade i ögonen på dem när de skulle välja vilka de skulle börja med.
 
Det var monster och mormorslöständer som vi satt på grillpinnar för mer effekt och små ugglor blev det oxå, samt en sandwichtårta.
 
 
Mormorslöständer 6 st
6 grillpinnar
12 rån
1 dl floursocker
röd karamellfärg
48 minimarshmallows 
 
Blanda floursocker med några droppar vatten och karamellfärg, blanda väl det ska vara kladdig men ej för rinnig. Trä på ett rån på en pinne och kleta på glasyren med baksidan av en tesked så att rånet täcks. Sätt på det andra rånet överst på pinnen ock kleta på glasyren. Sätt fast minimarschmellowsen medan glasyren är kladdig. Tryck sedan ihop tänderna. För att få dem att torka, låt dem stå stående antingen i en kartong, frigolit eller ett glas fyllt med socker eller dekorationssand.
 
 
 
Marshmallowsmonster på pinne 6st
6 marshmallows
6 grillpinnar
2 dl floursocker
karamellfärg
vit laritsstång
mjuk lakritskola/ svart marsipan
jellybeans
strössel
 
Blanda floursocker med några droppar vatten och karamellfärg, blanda väl (som ovan). Använd gärna samma färg på glasyren och strösslet eftersom effekten blir större då.
Skär ut tunna bitar av lakrisstången till ögon, rulla små kulor av lakriskolan eller marsipanen till pupiller. Skär jellybeansen itu. Detta är bra att förbereda  så de är färdiga när man börjar.
Trä en marshmallows på en grillpinne. Ta en sked och lägg ett ganska tunnt lager  glasyr på hela marshmallowsen. Sätt fat ögon och näsa. Häll strössel över.
Torka dem på samma sätt som ovan.
 
 
 
 Sandwichtårta
 
Två sattser av följande:
3 ägg
1½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Fyllning: en liter vaniljglass
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i äggsmeten. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd långpanna och grädda kakan i 225-250 graders ugnsvärme i ca 5 min (passa noga så det inte bränner). Stjälp sedan upp kakan med hjälp av en plåt och låt den kallna.
Upprepa en till.
Skär glassen och bred ut den ovan på ena kakan. Lägg på den andra kakan och tryck till ordentligt. Täck kakan med plastfolie och förvara den i frysen tills serveringen. Kan skäras i bitar eller serveras som en tårta.
 
Jag gjorde bara en satts av kakan och vek den dubbelt och fick på så sätt bara en halv satts.
 
Detta är nog Jonnas favorit för tillfället :)
 
 
Tack tjejer för en härlig dag, kramisar
 
 

RSS 2.0