Den 11 Juni fyllde vår Jonna 4 år, liten blir stor. Det blev så i år att det blev många kalaser för Jonna och det var absolut inget fel tyckte Jonna som fick stå i centrum i princip hela den veckan. Mamma och pappa blev dock helt slut efter alla kalas, Efter ett av hennes två barnkalaser somnade jag i solen såpas länge att jag var helt röd och märken efter kläder och halsband.....
Födelsedagen firades med sjönsång från familjen som kom med frukost på sängen och paket. Sedan ville hon åka till förskolan och bjuda på glass som hon noga valt ut vilken sort det skulle vara. Kusinen passade även på att ta studenten denna dag så efter utspringning och studentkortege åkte vi hem till oss och grillade och åt pinsessglasstårta som Jonna beställt. Många fina paket blev det denna dag men mest speciellt var nog ändå en egen (rosa) cykel utan stödhjul...
Glasstårta med kaksmet och jordgubbar
från bloggen bakemyday. http://bakemyday.se/fira-midsommar-med-en-smatt-galen-glasstarta/
Kaksmet
2 ägg
2,5 dl strösocker
100 gram smält smör
2,5 dl vetemjöl
Rör strösocker och ägg vitt och fluffigt. Blanda ner det smälta smöret och till sist vetemjölet. Fyll springformen med kaksmeten och ställ in i frysen i 1 timme så att den blir hyfsat fryst (den ska inte bakas).
1,5 liter gräddglass
0,5 liter jordgubbar
Rör glassen mjuk. Dela jordgubbarna i mindre bitar och vänd ner i glassmeten. Ta ut springformen från frysen och fyll på med glassblandningen. Spara 5 mm upp till kanten på springformen.
200 gram choklad
0,5 liter jordgubbar
Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa jordgubbarna i chokladen och ställ dem på en tallrik så länge. Häll resten av chokladen över glassen i springformen (När jag gjorde barbietårtan la jag chokladen som ett lager mellan glassen). Toppa nu med de chokladdoppade jordgubbarna och låt sedan hela kalaset stå i frysen tills det är dags att servera.
Resultatet blev en spännande och mycket god kombination, min sambos favorit just nu tror jag... Om jag ska var riktigt ärlig var jag tvungen och test göra den en gång innan jag gjorde den till kalaset, det har jag ju visat tidigare. Den gången bjöd vi den till våra vänner från Åsaka, de gav den goda poäng som testsmakare så då gjorde jag den igen men nu som lite mer prinsessig ála Jonna.
(Testtårtan, inte lika fin som på bloggen bakemyday, kolla gärna där)
Årets bästa högtid!! Midsommar, vist är det härligt, särskilt som i år när det höll upp!! Det har hänt mycket här hos oss det senaste, dels har Jonna hunnit fylla 4 år och det har vart mycket kalas och det har hänt mycket på barnfronten i trädgården, mer om allt detta kommer en annan dag....
Vi smygbörjade egentligen midsommarfirandet redan i torsdags då jag och barnen tog cykeln och åkte och plockade blommor till kransarna. Självaste midsommarafton hade vi en skön förmiddag bara vi i familjen då det gjordes kransar till barnen inklusive Jonnas två favoritdockor.... Sedan åt vi en god lunch bestående av färskpotatis (från egna landet), sill, gräddfil och sedan lite Jordgubbar (även de från egna landet)´, mums vad gott det var......
Efter detta åkte vi till Almesåsens festplats där vi mötte upp några vänner och dansade och firade ett traditionellt midsommarfirande. Efter lite medhavd fika tog vi sedan bilen hem till goda vänner och firade kvällen med god mat, jordgubbar, skratt och barnen lekte till de stupade.... Precis som en midsommar skall vara....
Mitt uppdrag till kvällens firande var midsommartårta, men Anna hintade om en viss kladdkaka var väldigt god..... (bjöd på den till Jonnas barnkalas) ...så den fick det bli med grädde och jordgubbar på. Den är väldigt bra för den räcker för så många, men denna gången gjorde jag en halv satts och det var alldeles lagom...
8 ägg
12 dl socker
6 tsk vaniljsocker
4 krm salt
3 dl kakao
6 dl mjöl
400 g smält smör
Alla ingredienser blandas i, i tur och ordning. Häll sedan smeten i en långpanna klädd med smörpapper. Grädda i 20-25 min på 175 grader. Garnera ev. med grädde och bär/bananer eller servera som den är. Räcker till 15-20 personer.