Happy Halloween


Idag är det halloween egentligen är jag inte så mycket för alla amerikanska traditioner utan kan tycka att det räcker med all våra egna men just halloween tycker både jag och barnen är roligt, det händer liksom nått kul i den annars så tråkiga hösten och långa väntan på allt som ska hinnas med att firas i december månad. Det får pyntas och dekoreras i varma färger och mycket ljus tänds samtidigt som barnen klär ut sig lite. Jag är inte så mycket för att gå med barnen och knacka dörr utan Jonna gjorde en spindelkaka på chokladbollssmet när Alvar sov och när han vaknade åkte vi till barnens farmor och sa bus eller godis och åt spindelkaka som vi tagit med oss. Självklart sa farmor godis så barnen slapp kasta ruttna ägg (Jonna kom på att hon glömt dem hemma ifall farmor skulle svara bus så det var ju tur hon inte gjorde det...) En lite lagom halloween hos oss.




Rostade pumpakärnor


I pumpan som gröptes ur och gjordes fin i helgen fanns det massor av pumpakärnor som jag rostade tillsammans med salt i ugn 175 grader i 30 minuter. 
Fick gott betyg av barnen för det var tydligen godare än godis så nu tror jag vi slutar med godis här hemma.... hihi...



Sopplunch

Igår kom min moster, mamma och kusinbarn på besök. De hade tagit med sig god fika när de kom och jag fixade lunch. Det med mat till dessa gäster är inte det lättare eftersom mamma och moster inte äter kött , mitt kusinbarn äter inte heller vad som helst. Jonna fick välja och då ville hon ha gosoppa som hon kallar en soppa som jag brukar göra. När hon sa det tyckte jag att det var en bra idé för köttfärsen går ju byta mot quornfärs och uppskattas inte soppan så köpte jag goda frallor. Tro det eller ej men soppan uppskattades av alla inte konstigt att Jonna kallar den för gosoppa alltså. Jag gjorde en dubbel satts så det räckte till idag också.


Gosoppa
1 gul lök
2 morötter 
2 potatisar
1 bit rotselleri 
200 g älg eller nötfärs
1 mask maträtt
1 L köttbuljong
4 dl passerade tomater
1 tsk basilika 
Salt och peppar

Grov riv lök och rotfrukterna.
Fräs lök och köttfärsen i matfettet i en gryta. Rör ner rotsakerna och tillsätt köttbuljong och tomaterna. Koka upp och tillsätt sedan salt, peppar och basilika. Låt koka ca 15 min.
Servera gärna med en klick turkisk yoghurt.



Till efterrätt hade vi gjort en pannacotta och till det serverade vi med smörstekta äpplebitar med pepparkakskryddor  det blev en god kombo som säkert kommer att göras fler gånger innan jul.

 Panacotta 4 pot.
1 dl gelésocker multi
4-5 dl grädde
Vaniljsocker

Blanda samman allt i en gryta.
Låt koka 30 sek.
häll upp i glas och ställ in dem i kylskåp och låt dem stå där tills de stelnat.
Servera med tex bär eller pepparkaksstekta äpplen.



Tack mamma, Anita och Josefin för ert besök!

Halloweenpyssel


Helgen har tillbringats på jobbet men jag har ändå hunnit med en massa kul med familjen. På lördag förmiddagen gjorde jag och barnen det lite halloweenmysigt hemma. Vi hade köpt en pumpa som vi gröpte ur och gjorde läskig. Fint men passande fruktfat gjordes. Ballonger blåstes upp och målades som pumpor och spöken. Barnen hade jätte skoj och Jonna kom på mer och mer om hur vi kunde få det mer halloweenmysigt hemma men tiden går fort medan man har roligt. Innan avfärd till jobbet han vi ta en gemensam lunch på älgstek med mandelpotatismos som Peter gjort. Söndagen var inte Heller helt fel då hela familjen var på barnkalas  innan det blev dags att åter jobba lite.
En fin helg och kan känner att veckan börjar i samma anda!









Beer can chicken

 
Vi har gjort denna rätt ett par gånger pch njuter varje gång. Idag fick man en liten flash back från sommaren och det kan ju behövas i höstruset.
 
Detta behövs:
Ca 1.5 kg färsk hel kyckling
ölburk 33 cl
4 majskolvar
 
Rub:
1 msk paprikapulver
1/2 msk salt
1 msk socker 
1/2 tsk spiskummin
1/2  tsk svartpeppar
Chilipulver efter smak
 
Vitlöksmsmör
Valfri mängd smör
Viltlökssalt eller färsk vitlök + salt
 
Salsa: 
4 urkärnade tomater
1/2 rödlök
1 jalapenjo
1 msk rödvinsvinäger
koriander (färsk eller torkad) efter smak
Olja
Salt 
 
Gör så här:
Blanda alla kryddorna till rubben.
Gör vitlökssmöret, skär fåror mellan köttet och skinnet vid bröstet och låren och tryck in vitlökssmöret.
Gnid in kycklingen i rubben.
Öppna ölen och häll av hälften av ölen. Öppna sedan ölburken med en konservburksöppnare och trä på kycklingen ovan på ölburken. Sätt in i ugnen på 150 grader tills kycklingen är 82 grader.
Gör under tiden salsan. Finhacka alla ingredienser och blanda samman.
koka majsen.
 
Mums, utgick från detta receptet men gjorde om det lite
www.recept.nu/andreas-mathiasson/grillat/kyckling-och-fagel/beer-can-chicken
 
Jag gjorde även lite pommes till eftersom barnen inte är så förtjusta i salsa. Även vi vuxna tog detta till och tyckte det var gott ihop.
 
 
lycka till!!!
 
 
Majsen kpm från egen odling, extra gott då ☺
 
 
 
 

Marängbak

 
 
 
De senaste dagarna har det gått åt endel äggula här hemma i matlagningen och jag gillar ju inte att slänga så det har även blivit mycket äggvita över. I helgen är jag ledig  så jag passade på att göra nått kul med barnen, de gillar ju både baka o pyssla. Att de hade kul syntes, det var smet i hela köket..... 
...till och med i mitt hår. Alvars händer var både kladdiga och långa...
 
Vi gjorde några med olika smaker och färget för olika tillfällen.
 
Barnens "storkusin" Hampus med familj kom och smakade när de var klara. Även "storkusinen" Alfred  smakade. Han är så snäll och hjälper oss att gräva avlopp i helgen.
 
 
Smaksatta med bubbelgumsextrakt 
 
Naturella
 
Lakrits och apelsin 
 
 
 
 
 
Inför halloween målade vi några av maränger som spöken och pumpor. Använde svart pastafärg blandat med lite sprit och målade med en pensel.
Blir kul att ta fram lite längre fram.
 
 
 
Båda barnen fick åka med storkusinen i grävmaskinen, det var både läskigt och spännande på samma gång.
 

Bärgartårtan

 
Idag har barnens kusiner Alfred och Tyra vart och hälsat på tillsammans med sin mamma och mormor. Redan efter frukost gjorde jag och barnen en tårta att bjuda på till fikat. En chokladbollstårta gjordes (receptet finns i tidigare inlägg) och formades som bärgaren i från filmen Bilar. Barnen fick välja hur vi skulle forma tårtan  valet var enkelt för det var ju kusin Alfred de skulle bjuda och då får det bli bärgarn.
 
Fika  lek  lunch och en promenad till barnloppisen "mallgrodan" som bara ligger några km här ifrån. Där gjorde vi många fynd.
Alvar fick ett par kavatskor för 30 kr och Jonna n pompdelux kjol för 40 kr. Mormor vaj ju med också så självklart fick alla barnen välja varsin leksak också.
 
En lyckad dag!
Tack för besöket!
 
 
 
 
 

Höstmys


Nu har hösten kommit på riktigt, det känns i luften. Idag har  det vart både höstrusk och avslutades med en riktigt fin höstdag. Förmiddagen tillbringades hos Stina som hade 3 årskalas, egentligen hade hon det i helgen när Jonna var sjuk så idag åkte dit och  hade eget  dicokalas. 
När vi kom hem började vi och göra hemmet lite höstmysigt. Vi åkte till VIO ljusfabrik som ligger här i Vedum kul att handla lokalt när man kan. Det blev några oranga ljus till både inne och ute.


Ska nog köpa några fina dekorationspumpor också 



Tycker om denna vackra ljung, har inte sett en sådan innan. Kunde inte låta bli att köpa den


Barnens rum gjordes också höstfina, i helgen hade vi vart i skogen och plockat vackra löv och annat som barnen ville plocka med sig hem. Det fick sedan ligga och torka och igår gjorde de tavlor till sina rum som vi satte  upp idag. Det blev mycket från skogen kvar  som vi får fortsätta att  pyssla med en annan dag.


Alvars tavla


Jonnas tavla


Höstmys


Nu har hösten kommit på riktigt, det känns i luften. Idag har  det vart både höstrusk och avslutades med en riktigt fin höstdag. Förmiddagen tillbringades hos Stina som hade 3 årskalas, egentligen hade hon det i helgen när Jonna var sjuk så idag åkte dit och  hade eget  dicokalas. 
När vi kom hem började vi och göra hemmet lite höstmysigt. Vi åkte till VIO ljusfabrik som ligger här i Vedum kul att handla lokalt när man kan. Det blev några oranga ljus till både inne och ute.


Ska nog köpa några fina dekorationspumpor också 



Tycker om denna vackra ljung, har inte sett en sådan innan. Kunde inte låta bli att köpa den


Barnens rum gjordes också höstfina, i helgen hade vi vart i skogen och plockat vackra löv och annat som barnen ville plocka med sig hem. Det fick sedan ligga och torka och igår gjorde de tavlor till sina rum som vi satte  upp idag. Det blev mycket från skogen kvar  som vi får fortsätta att  pyssla med en annan dag.


Alvars tavla


Jonnas tavla


Stora kanelbullebaket med barnen

 
 
Alla ingredienser  var inhandlade för att barnen  och Peter skulle ha  bakat goda kanelbullar till kanelbullensdag  den 4 oktober men  då kom det en halsfluss  ivägen....
Idag mår alla bättre men nu har Peter  börjat jobba igen  efter  att vart hemma med lille Alvar sedan jag började jobba i januari. Kan inte  säga att vi kommit igån riktigt än med förskolan, stora prövningen blir på fredag då vi båda jobbar. Pappa  Peter  fick nöja sig med läskande bilder på sin telefon som vi skickade till honom allt eftet var bullbaket gick. Självklart fick han smaka när han kom hem, men då hade jag och framförallt barnen hunnit smaka på dem fleta gånger om. Har ett riktigt saftigt recept som jag brukar göra, egentligen  är det på safransbullar men jag brukar  anpassa efter  årstid  och smak.... har lagt upp receptet tidigare
 
 www.hemmahosasa.blogg.se/category/bullar.html
            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Barnen fick egna degar att göra egna bullar efter smak. Jonna gjorde med vaniljfyllning och "cirkusströssel" istället för pärlsocket. Alvar tyckte  det var lite svårt och fick hjälp av både storasyrran och mamma. Han valde  rosa och blått strössel på sina bulllar.
 
Gott betyg fick bullarna också, undrar om det inte var en fullpoängare för när vi sitter och tar första bullen tillsammans med ett glas iskall mjölk säger Jonna,  "mums, det här var ju bätte än godis till och med", jag har länge undrat om det finns nått som är godare än godis i Jonnas värd men nu vet jag... mammas bullar☺, vad glad  jag blir
 
Tack barn för en mysig stund tillsammans!!!
 

var är kanelbullarna?



Men vad har hänt? Fettisdagen, Gustav Adolfsdagen och våffeldagen kan slänga sig, för den viktigaste av alla dagar att fira med ett bakverk enligt mig är kanelbullensdag och det är ju idag, men var är kanelbullarna? Allt är inköpt för att bara starta med bullbaket men lusten försvan liksom när det blev sjukstuga här hemma och barnen inte kan hjälpa till så vi får väl fira denna goda bulle i nästa vecka istället. Till eftermiddags fika gjorde vi istället en god fruktsallad på vad som fanns hemma; banan, apelsin, vindruvor, mango, kiwi och granatäpple till det kokade vi ihop en kolasås på grädde, sirap, smör, socker och lite kakao och god glass till. mums det oxå.
Får se om vi kan få tag på några köpekanelbullar ikväll istället men det är ju inte det samma som nybakade kanelbullar med iskall mjölk.




RSS 2.0