Julförberedelser

Sedan lång tid tillbaka bokade hela stora familjen med mamma, pappa, Sara och Magnus att vi skulle åka allihopa till Karlstad, hälsa på Camilla, Kristian och Alfred och då bo på hotell. En riktigt mysig helg men vädret kunde nog vart bättre. Fredagen började ju så bra att det varnades för att ge sig ut på vägarna. Peter var osäker på om vi skull komma iväg över huvudtaget men fram åt 11-tiden tyckte vi att det nog hade lugnat sig en aning, men nej då. Vilket plockepinn av bilar och lastbilar det var ut med vägarna. Peter körde till Skara och sedan gjorde vi ett byte så körde jag resten av vägen. Från Vedum till Gullspång låg vi i max 60 km/tim, resan tog 4 timmar istället för 2-2,5 som det brukar ta. Barnen var trötta så det var skönt att komma till hotellet och sedan gå och leka med kusinen Alfred. Lördagen hade med sig betydligt bättre väder än fredagen men det var otroligt kallt. Lördagen bestod av familjefotografering utomhus, korvgrillning utomhus, julmarknad utomhus så bad, bastu och vin på hotellet var riktigt gott efter en kall dag utomhus. På söndagen var det tänkt att vi skulle åt på ett äventyrsbad men det var snöoväder så Peter vågade inte chansa på att vädret skulle bli bättre så vi åkte hem redan på förmiddagen istället och även detta blev en lång och jobbig bilfärd.

Denna veckn började ju med en fin snöig vinterdag så då passade jag och barnen på att åka pulka och göra snölyktor och tur var väl det för lika snabbt som snön kom så började det ju töa bort, så onödigt. Istället för att vara ute och leka snölekar började vi istället med julgodisbak.

Mintig kola ca 60 st
100 g Smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättikssprit 12%
4-5 droppar pepparmintsarom
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt alla ingredienser utan pepparminten. Koka utan lock i ca 10-20 minuter tills det klarar kulprovet. Rör i grytan då och då under tiden. Smaksätt med pepparminten och häll upp på ett bakplåtspapper i en form. Låt svalna och skär eller klipp till lagom stora bitar.

Mint kyssar (Ögon som Jonna kallar dem)
4 dl Florsocker
1 dl vatten
½ tsk ättiksprit 12%
6-8 droppar pepparmintsolja
100 g mörk choklad
Rör ihop vatten, florsocker och ättiksspriten i en kastrull och koka tills smeten når 118 grader
Häll över sockermassan i en skål som penslats med olja på insidan. Låt smeten svalna någon minut men inte kallna. Tillsätt pepparmintsoljan och arbeta in det ordentligt med en gaffel. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör massan seg och tjockflytande. Klicka ut pastiller av en storlek av en 1 kronas storlek på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt.
Smält chokladen över vattenbad och klicka det på karamellerna.
Förvaras i burk med smörpapper i mellan.

Mjölkchokladtryffel (ca 40 st)
375 g mjölkchoklad
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ tsk honung
50 g rumsvarmt smöt
DEKORATION:
3 dl (175 g) hackade hasselnötter
300 g mjölkchoklad
1. Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar. Mät upp vispgrädden, honung och smör i en gryta. Tillsätt chokladen och låt den smälta ihop på låg temperatur. Rör då och då och dra grytan från värmen när smeten blivit jämn och blank. Låt tryffeln svalna lite och ställ den sedan i frysen tills den blivit hårdare och mer lätt hanterlig.
2. Häll ut nötterna på en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter, tills de börjar bli gyllene bruna och doftar gott. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt svalan och gnugga bort skalet som lossnar.
3. Rulla tryffeln till kulor (kan vara bra att ha hushålls papper nära och torka händerna mellan kulorna) . Låt kulorna stå i frysen ca 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda att doppa i chokladen.
4. Hacka nötterna. Smält chokladen till doppingen och doppa kulorna först i chokladen och sedan i nötterna. Låt stelna och förvara sedan i kylen.


Dessa är super goda och tar snabbt slut, de måste ni göra… Kan speciellt rekommendera dem till min kompis Madeleine som anser att Marabou mjölkchoklad är det samma som M-vitaminer, kanske dessa kan vara nått på ditt godisbord i år.



Krispigt choklad godis
Choklad (vit, ljus eller mörk)
Och tex:
Corn falskes
Russin
Nötter
Pumpafrön
Solrosfrön
Majskrokar (i mindre bitar)
När vi gjort godis och det blivit lite smält choklad över så har vi utnyttjat detta genom att blanda i lite goa grejer och klicka ut det på ett smörpapper så blir det mumsigt krispigt godis, låt fantasin flöda för att få dem så goda som du vill ha dem.

I morgon laddar vi för lucia!