Första Advent

 
Å så kom äntligen kylan och det alldeles lagom till Advent.  Idag har det pysslats och städats i uthuset hemma. Mycket möbler och annan som de förra ägarna till gården lämnat, spännande att gå igenom. Har hittat en del fina men nergångna möbler som ev kommer att göras iordning innan de får flytta in i huset.  Skönt att va ute och få lite frisk luft efter sjukstugan som varit tidigare i veckan. Efter vi kommit in och värmt oss med glögg åt vi lutfisk, jag tillhör dem som bara tycker det är så gott!!
Börjar få in lite julkännslor nu trots allt efter att ha lite smått börjat pynta och piffa här hemma. 
 
 
 
 
 
 
 

Riktig husmanskost

För en tid sedan gick en kär släkting bort. Hon var väldigt duktig i köket både när det gällde matlagning och bakning. Idag tänkte jag på henne och mindes ett ridläger när jag var liten och jag bodde några dagar hos henne och hennes man.  Det är mycket varma minnen jag har från några dagar ur mitt liv som barn. Hästar var ju allt så det är klart att det var spännande och kul med ridläger men jag mins att jag tyckte att det var minst lika spännande att sova över hos min släkting som bodde centralt i ett samhälle (vilket inte bonntösen var van vid), jag kunde cykla till ridskolan och själv klar var jag huvudpersonen hemma hos dem och fick bestämma allt vad hon skulle baka och laga för mat till mig. Jag mins framförallt att jag valde Dillkött, inte helt vanligt att en 8-9 åring (eller vad jag kan ha vart) väljer det eller ens vet vad det är... men hennes dillkött var nått extra och jag kan än idag minnas hur vi satt alla tre vid det runda bordet efter en dag i stallet och åt just dillkött.
Jag ärvde en stor receptsamling som jag inte hunnit gå igenom än, kanske finns just hennes recept där men idag blev det ett recept från nätet som jag hittade på www.kokaihop.se/recept/dillkott-6 men det var minst lika gott. 
Härliga minnen!!
 
 
 
 
Dillkött:
800 g kalvbog utan ben
1 st gul lök
1 st morot
1,5 L vatten
3 st buljongtärningar
 
Sås:
4 dl buljong från köttet
2 dl vispgrädde
3 msk ättiksprit 12%
3 msk socker
2 dl hackad dill
 
Morötter:
4 st morötter
2 tsk olivolja
1 st citron, rivet skal
3 msk gräslök
3 msk hackad dill
 
1. Skär köttet i tärningar ca 4x4 cm. Skala lök och morot och skär i mindre bitar. Lägg i köttet i en gryta och häll på vatten.
 
2. Låt köttet koka upp och skumma av noga. Tillsätt buljongtärningar, lö och morot. Låt koka  2 timmar och 20 min under lock tills köttet är riktigt mört.
 
3. Sila över 4 dl buljong i en kastrull. Tillsätt grädde, ättiksprit och socker och låt koka 5 min., smaka av med salt. Red med majsstärkelse. Blanda ner dillen i såsen.
 
4.Skala morötterna och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt rinna av och blanda med olja, citronskal, gräslök och dill.
 
5. Plocka köttet rent från lök och morot. Värm köttet i såsen och servera med kokt potatis och morötterna.

lite uppmuntran


Ibland händer det saker som gör att man kan behöva uppmuntran. Jag har lovat en vän ända sedan i somras att jag skulle göra en hederlig gräddtårta. Idag ska han och min sambo ha middag tillsammans så jag tyckte han behövde lite uppmuntran och ett leende på läpparna, det blev dock en marsipan tårta men jag hoppas att grusåkarn kan ta det...








Hoppas det smakar grabbar!

Farsdag


Innan tuppen gått upp gick jag upp och gjorde en tårta till barnens far och min Peter . Han blev så glad och överaskad för sin tårta. Ha en bra farsdag älskling!  Tyvärr jobbar jag ikväll så min egen far får bli uppvaktad en annan dag . 

Tårtan var fylld med ett vinbärslager , vaniljkräm och grädde. Lock och figurer i marsipan 






Gustav Adolfsdagen


Idag har jag vart ledig från jobbet och har lördag kan man säga eftersom jag ska jobba lördag och söndag... Peter passade på att sluta tidigt och kom hem lagom till eftermiddagskaffet. Jag och barnen slängde snabbt ihop en egen komponerad Gustav Adolfsdagen bakelse som vi tog till kaffet. Vi kom på att det var Gustav Adolfsdagen just i samma stund som vi ville ha den så det fick bli nått som gick snabbt och som fanns hemma och jag tycker vi lyckades mer än bra för gick både snabbt att göra och smakade mycket gott. Gjorde en chokladmördegsbotten,  pannacotta uppe på det och sedan ett lager med bärgelé. 

2014 års Gustav Adolfsbakelse 
 Botten:
100 g smör eller margarin 
2 dl vetemjöl 
1 dl kakao
1 dl socker

Blanda allt till en jämn deg och tryck ut i en avlång brödform som är täckt med bakplåtspapper ända upp till kanten. Grädda i några minuter i 200 grader tills kakan verkar klar. 

Panacotta 
4-5 dl grädde av valfri fetthalt
1 dl gelésocker multi 
Ev lite vanilj

Koka upp allt och låt koka i 30 sek. Häll försiktigt det över kakan och låt stelna i kylen eller frysen.

Bär gelé
Valfria bär 
Gelésocker multi

Koka samman valfria bär med sockret tills en bra konsistens häll försiktigt ovanpå pannacottasmeten när den stelnat. Låt stelna i kyl eller frys några min. Lyft sedan upp hela kakan och skär upp i lagom stora bitar. Dekorera med en mörkchoklad bit.

Låter kanske som många moment men jag lovar det går super snabbt 


RSS 2.0