1 årsdag och sjukstuga

 
Alvars 1 årsdag firades genom att hela familjen sjöng för honom på morgonen, vi hade med oss paket och vindruvor som han fick av oss. Han tittade så konstigt på oss när vi kom in, han fattade nog inte vad det var med oss. Allt han ville var att tala om att han var vaken så att någon kunde komma och hämta honom och in kommer mamma, pappa, Jonna och hunden Rasmus. Han satte sig i sängen och kollade förvånat på oss. Jonna fick hjälpa till att öppna paket för han förstod nog inte riktigt vad vi höll på med, han så chockad ut....
På morgonen fick han en röd skottkärra av Jonna och Rasmus som han blev så glad i och gick och sköv på senare under dagen, av mig och Peter fick han ett par solglasögon som han helst hade vart utan men jag tror de kan bli bra en solig dag i sommar.
 
 
 
 
Alvar och Jonna har vart sjuka i veckan, feber och förkylning. Detta fortsatte under dagen, Jonna blev bättre under eftermiddagen men Alvar har vart rejält hängig under sin första födelsedag men vi gjorde vad vi kunde för att han ändå skulle känna att det var hans dag (för Jonna är ju födelsedagar viktigare än för Alvar så det kanske var mest för hennes skull). Vi hade mellanmål på jordgubbar och gjorde torsk, potatis med äggsås som han gillar så mycket. Vad han än stoppade i munnen så kom det ut idag, febern kan nog även berott på att det även är två tänder pågån, stackars lille Alvar....
 
 
 
 

Gott att sitta och pilla lite själv i maten. Den fina tallriken fick han i lördags när han hade kalas. Ärtorna var bäst idag.
 
När Alvar hade somnat testade jag och Jonna lite inför lördagens barnkalas, bilder på detta kommer senare.... Hoppas nu bara att Alvar blir piggare så att han kan ha sitt kalas för kompisarna.
 
Även om det har vart födelsedagsfirande har vi ändå hunnit med att greja lite här hemma. Peter flyttade ett kastanjeträd som han tyckte stog på fel ställe i trägården, och vist det kanske stod lite fel men jag är rädd att det inte ska klara en flytt så jag hoppas att jag har fel när jag säger att jag tror att det kommer att dö. Har jag fel vilket jag hoppas kan det ändå bli rätt bra, nu står det ute på en höjd på åkern precis utanför trägården. Vi får se senare i vår hur det går för kastanjen.
 
 
 
 
 
 

Godaste tårtan om jag själv får välja...

 

 

Viken kalashelg det har varit i helgen. Det ena kalaset har löst av det andra… på tre dagar har vi vart på två barnkalas och haft ett kalas själva. Kul har det varit!!

 

På torsdag fyller Alvar ett år och snart fyller även jag år så då passade vi på att slå ihop våra kalaser. Tänk att lille Alvar redan blir ett år, vad tiden gått fort men när man tittar på honom vår lille guldklimp då fattar men att tiden gått ett år, fem tänder, spring i benen (han har ju gått i över en månad redan), vilja och vill göra allt som stora syrran… … så vist han börjar bli stor.

 

Tårtan till Alvar har planerats ett tag nu, jag var ju helt säker på att jag skulle göra en tårta med turkosa skor på. Alvar är nämligen helt tokig i skor. Han gillar alla och allas skor men mest gillar han sina egna skor, ett par turkosa KAVAT skor som han fick i julklapp av farmor och farfar, han vill alltid ha dem på sig, har han dem inte på sig kommer han med dem i händerna och vill att någon ska ta på han dem… så valet att ha skor på tårtan var rätt enkelt. Det var dock inte lika enkelt att göra dessa skor som jag hade tänkt mig. Jag gjorde dem i sockerpasta, men det bara ramlade isär och torkade alldeles för fort så de blev inte alls som jag hade tänkt mig, så jag måste säga att jag inte blev nöjd med skorna, det var synd men vad ska man göra, jag hade inte tid att göra nya så det fick duga ändå…. Nästa gång jag ska modellera ska jag nog prova att göra MMF… och se om jag gillar det bättre?

Receptet på tårtan hittade jag på nätet, http://bakochdessert.se/recept/visa-recept/Very-Cherry-Chocolate-Cake . Det stod att den skulle smaka som chokladpudding, den smakade verkligen det också. Jag som egentligen inte är så mycket för att äta tårtor (tycker mest det är kul att göra dem) måste ärligt säga att det var nog en av det godaste tårtor jag ätit, så prova att göra den. Den var dessutom enkel att göra.

 

 

Very Cherry Chocolate Cake           12-16 personer (jag gjorde två satser)

Bottnarna:

2 st ägg

2½ dl starkt kaffe

2½ dl filmjölk

1,25 del matolja

200 g vetemjöl

450 g strösocker

85 g kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 msk vaniljpulver

Fyllning:

500 g mascarpone

3½ dl vispgrädde

120g strösocker

1 tsk vaniljpulver

2½ dl körsbärssylt

Choklad ganache:

100 g mörk choklad

2 sl vispgrädde

1 msk smör

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter.

2. Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelvärme med en flatblandare någon minut.

3. Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

4. Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.

6. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.

7. Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

8. Montering

9. Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

10. Vispa under tiden samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

11. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett för att sprida ut krämen slätt och fint.

12. Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen görs och evenuellt lite mer mascarponekräm läggs på. Detta underlättar lite att få det riktigt jämnt och fint.

13. Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.

14. Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan.

 

På lördag ska det bli barnkalas, har inte bestämt om det ska bli bara vanligt fika kalas eller om fikat ska gå i något tema, har vart så mycket annat att tänka på ett tag så det har inte funnits tid och eftertanke att klura på detta men jag har ju några dagar på mig ännu… Ska jobba lite nätter nu  så jag får klura då… Tror det blir bra hur det än blir.

 

  
 
 
    
 
 

Kalashelg

 
 
 
Trägården kommer med nya vårtecken för var dag. Igår såg vi att blåsipporna slagit ut.Idag har det vart förberedelser inför Alvars 1 årskalas imorgon. Huset har städats, mat har handlats och tårta har bakats, lite röj i trägården blev det oxå. Denna helgen kommer att gå i kalasets tecken, barnen är bjudna på två barnkalas och själva ska vi ha hem släkten denna helgen och barnkalas nästa helg. Tänk att lille Alvar redan är 1 år.

Vårdag i Bösö

 
 
  
Välkommen härliga vår! Termometern visade på härliga 6,5 grader när vi gick ut idag, bara så härligt. Bara tanken på hur det var vid denna tiden förra året får mig att känna ännu mer glädje.
Idag har jag har fortsatt arbetet med att gräva upp syrenplantor, Peter körde med jordfräsen och planterade det som jag hade grävt upp. Barnen lekte en stund med mormor och fick fram alla leksakerna till sandlådan, vilka vårkännslor vi fått idag 😊.
 
 
 
 
 
 
Jag gick en sväng runt huset och såg alla härliga vårlökar som börjar slå ut.  Fast vi nu bott på gården i lite mer än ett år stöter vi fortfarande på massa nya överraskningar.  Såg att påskliljorna redan börjat slå ut på några ställen och det känns väldigt tidigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var inte bara vackra vårlökar jag hittade...  ....detta var väl inte en lika vaker syn...
 
Tidiga påskliljor...
 
 
Jonna hittade en nyckelpiga som hon lekte med så försiktigt, det kittlade när den gick i hennes hand...
 

Budapesttårta

 
 

Våren är på ingång det märks nu och det känns ju helt underbart. Idag har jag vart ledig efter att ha jobbat hela helgen och skall även jobba denna helgen som kommer. Jag och Peter passade på att börja med arbetet att flytta på Syrenplantor som sitter lite här och var på gården till där vi ska ha häck och staket. Barnen lekte så bra under tiden vi grejade, det värmer så gott i mammahjärtat när man ser hur kul de har när de leker ihop. Arbetet med syrenhäcken känns som ett arbete som kommer ta tid men nån gång skall det börjas, ska fortsätta imorgon också.

 

Tänkte dela med mig av receptet på Budapest tårta som jag gjorde till Peters kalas som vi hade för några veckor sedan. Själv har jag aldrig varit så mycket för budapest men det är nog Peters favorit tårta därför fick det ändå bli en. Detta receptet är för 6 personer men oftast är man ju fler på kalasen så jag brukar göra dubbel satts i en och samma långpanna .

 

 

 

Budapesttårta

3 äggvitor

3 dl socker

1 påse snabbmarsanpulver (50g)

100g finhackade hasselnötter

 

Fyllning:

3 dl vispgrädde

Mandariner/hallon/jordgubbar eller vad man känner för (använder själv oftast hallon)

Block choklad

 

Vispa äggvitor, tillsätt socker under fortsatt vispning, rör ner marsanpulver och nötter.

Bred ut på ett bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.

 

 
 
 
Jag skapade några roliga vimplar för att få tårtan lite mer levande
Fram med papper, sax, kritor, lim och svart penna...
 

RSS 2.0