Juligmoussetårta


Julig moussetårta
Botten:
1 paket Ballerina pepparkakakex
50 g mjukt smör
Moussen:
5 st Gelantinblad
8 st Äggulor
4 dl socker
200 g mjuksmör
4 dl Grädde
4 dl lingon
2 dl Ryskyoghurt
2 msk vaniljsocker
Gele:
1 dl gelesocker
1 dl lingongglögg
ev. Hushållsfärg
1. Mosa kexen så att det endast blir smulor kvar, antingen i matberedare eller lägg kakorna i en blastpåse och kavla med en kavel över dem. Blanda i smöret, gör det till en deg och forma till en stor boll. Lägg bollen i en springform och tryck ut den över hela botten. Ställ den i kylen under tiden.
2. Dela ett gelatinblad så att det totalt blir 4 hela blad och två halvor, lägg dem i vatten. Koka lingonen och mixa dem när de har kokat upp. Ställ åt sidan. Vispa all grädden hårt och ställ åt sidan.
3. (Jag har gjort två mousser där av tar du bara hälften av all ingredienser till varje mousse.) Vispa ägg, socker lingon/yoghurt i en skål över ett vattenbad (skål över gryta med kokande vatten). Vispa tills smeten har tjocknat och sockret har smällt helt. Ta bort skålen från värmen. Häll ut vattnet , ta upp gelatinet och smält det i värmen från grytan. Tillsätt gelatinet i en fin stråle ner i smeten under tiden som du vispar. Vispa ner mjuktsmör och tag slutligen ner hälften av den vispade grädden.
4. Häll moussen på pepparkaksbotten och jämna ut den så det blir slätt. Ställ den i frysen under tiden som du gör hallonmoussen på samma sätt.
5.Blanda glögg och gelésocker i en gryta, koka en halv minut. Tillsätt under tiden hushållsfärgen. Låt svalna något tills den börjar tjockna och skeda sedan över tårtan.
6. Garnera tårtan efter eget önskemål.



