Kanelbullensdag


Åsas poinsbullar (2 p/ st) 20 st
½ pkt Jäst
2 dl Kvarg 0,1% (ICAs egna varor)
2 msk flytande margarin
5 dl vetemjöl
2 msk socker
Kardemumma
Några droppar vaniljextrakt
Fyllning:
200g Philadelphiaost 23%
2 msk Socker
1 msk Flytande margarin
Kanel
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Värm försiktigt kvarg och margarinet till 30 grader. Häll det sedan över jästen och rör tills det löst upp sig.
Rör ner mjöl (4 dl, spara 1 dl till utbaket) socker, kardemumma och vaniljen i jästspadet.
Arbeta ihop degen till en blank fin deg. Låt jäsa i ca 30 min under bakhandduk.
Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.
Tag upp degen och arbeta igenom den. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i 20 lika bitar. Lägg bitarna i en bullform eller på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö ev över lite pärlsocker.
Grädda ca 8 min i ugnen.

De blev ju naturigtvis inte som äkta goda kanelbullar, men kan vara värda att plocka fram när suget efter kanelbullar kommer…

Saftiga Kanelbullar 45 st
50 g jäst
150g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kvarg 10%
1½ dl socker
1 ägg
½ tsk salt
17-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1½ dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
Kanel efter eget tycke
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakhandduk. Låt jäsa 30-45 min.
Gör under tiden fyllningen: Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel till en smidig röra.
Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen i resten av mjölet, dela degen i två delar.
Kavla ut varje deg och lägg på fyllningen. Rulla ihopp till en rulle eller skär 2-3 cm remsor som snos ihop till en bulle. Lägg dem i en bullform eller på bakplåtspapper.
Lägg över en bakhanduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.





Men en mycket kul och mysig stund hade vi tillsammans hela familjen. Alvar var också med men satt i sin stol och tittade på.


