Kladdkakemuffins

Nu har det blivit helg för Jonna, har gått sista dagen i denna veckan på förskolan. När vi kom hem från förskolan ville Jonna baka ”kladdkakemuffins”, så det gjorde vi. Vi gillar ju att baka båda två så det är mysigt att göra det tillsammans.

Sega Muffins (2,5 points/st)
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl flytande margarin eller olja
Gör så här:
Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten, häll i margarinet/oljan det sista.
Häll upp i 20 muffinsformar.
Grädda i 225 grader i 10 minuter.
Rasmus och Peter var duktiga i söndags och vann Viltspårspokalen för fjärde året i rad, vist blir man stolt J. Då blir det ännu ett år för Peter att arrangera det…
I tisdags när jag och Jonna tittade ut genom fönstret på sena eftermiddagen såg vi ett rådjur och ett kid en bit från tomten, de fick syn på vårt goda äppleträd och tog mod till sig och vandrade in och smakade på våra läckerheter. Jonna tyckte att vi skulle skjuta dem och äta upp dem men jag tyckte att de kunde få stå där de var ju så fina o söta att titta på.


Ytkaka

Imorgon skall Peter och hunden Rasmus iväg på den årliga viltspårspokalen som anordnas i Phalenesällskapets regi. Den som vinner får i uppgift att anordna tävlingen året där på. Det är nu fjärde året som det går av stapeln, de tidigare tre åren har Peter och Rasmus stått som vinnare och därmed är han arrangör även i år… Min uppgift blev att fixa fika så jag kom på att jag kunde slänga ihop en så kallad Ytkaka. Under tiden som jag pluggade till sjuksköterska jobbade jag extra på IVA i Lidköping (en underbar arbetsplats som fortfarande finns i mitt hjärta), vissa dagar var det hur mycket som helst att göra och vissa dagar var det lugnare och det var väl det som var lite av tjusningen. Det kunde hända att vi USK:or slängde ihop en kaka eller så under de lugna dagarna, därav byttes en del enkla recept mellan oss i personalen. Ytkaka var ett recept som jag fått därifrån som goa Ingvor konstruerat själv. Den är hur god som helst och enkel att göra, lätt att variera efter smak och årstid. God som den är eller tillsammans med glass eller vaniljsås.
Ykaka
100 g smält margarin
2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
Bär eller frukt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Förbered bären eller skiva frukten
3. Vispa ihop ägg och socker till en smet.
4. Rör i mjölet och slutligen margarinet.
5. Häll smeten i en smord form och strö över bär eller frukt
6. Grädda kakan tills den är klar ca 35 min, den ska vara lite seg (som en kladdkaka)

Lycka till imorgon Peter och Rasmus
Äpplecupcakes

Äpplecupcakes
2 ½ dl mjöl
½ tsk kanel
½ tskbikarbonat
1/4 tsk malen nejlika
1 ½ dl socker
½ dl sirap
2 ägg
2 dl äppelmos
Blanda alla torra ingredienser utom socker i en bunke. Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner äggblandningen, sirap och äppelmosen ide torra ingredienserna. Fördela i formar och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 min.
Buttermilk frosting
2 ½ dl mjölk
5 msk vetemjöl
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk vaniljpulver
1 ½ dl socker
200 g rumstempererat smör
Häll mjölken i en kastrull och vispa ner mjölet. Värm på medelvärme och rör om hela tiden tills mjölken tjocknar. Detta tog ca 5 min för mig. Låt den redda mjölken svalna till rumstemperatur, tillsätt vaniljextrakt och vaniljpulver.
Vispa smör och socker vitt och smidigt. Blanda sedan ner mjölkkrämen och vispa med elvisp tills krämen får ungefär samma konsistens som tjockvispad grädde.

Jag och Jonna började att göra minicupcaks men smeten tog aldrig slut så vi gjorde två stora som Peter och Jonna kunde mumsa i sig efter den goda broccolisoppan. I min smak tyckte jag att frostingen hade för mycket smörsmak men Peter och Jonna som gillar smör tyckte att det var super goda. Svärfar kom förbi lite senare och fick smaka på en som blivit över, även han tyckte om dem. Nästa gång kan jag tänka mig att byta smöret mot philadelphiaost.




Goda fiskbiffar



Hattar







Överraskningstårta










Pappa brukar uppskatta att få något i present som går att äta eller biljetter till nått evenemang. Jag tänkte att i år har vi så mycket grönsaker och frukt hemma så jag plockade ihop lite vad vi hade hemma. Det blev: Potatis, morötter, gul och röd lök, äpplen, vindruvor, hemmagjort knäckebröd och så slutligen hemmagjord äpplejuice, toppade det med en triss lott.

Karuselltårtan
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
1 tsk vaniljarom
100 g vitchoklad
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Grovhacka chokladen
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Vänd ner mjöl och bakpulver,
5. Tillspätt mjölk och vanilj aromen
6. Bred smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm, strö över chokladen över smeten i långpannan.
7. Grädda i 5 min.
8. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper eller fuktig handduk, dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt svalna.
Chokladkrämen
1 dl Rårörsocker
1 dl brun farinsocker
1 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 ¾ dl ljus sirap
200 g mörkchoklad
1. Hacka chokladen
2. Blanda socker, grädde, mjölk och sirap i en kastrull.
3. Låt koka upp och låt sedan stå och små puttra i ca 15 min eller tills den tjocknat lite.
4. Ta av grytan från spisen och rör ner chokladen.
5. Låt såsen kallna innan den hälls över kakan (kan behöva stå i frysen en stund, blev lite för rinnig och sölig denna gången)
Monteringen
1. Bred ut fyllningen
2. Skär sedan kakan i långa längder. Så breda som längderna är blir höjden på kakan.
3. Rulla ihop första längden som en rulltårta och ställ den sedan på högkant på ett tårtfat.
4.Fortsätt att rulla längderna runt den påbörjade tårtan tills alla längderna är slut.
5. Garnera sedan tårtan.
En mycket rolig tårta som jag givetvis kommer göra fler gånger och då variera fyllningarna.

Knäckebröd med frön (glutenfritt)
2 dl maizenastärkelse
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten
Flingsalt
1. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
2. Häll i olja och kokande vatten och rör om.
3. Bred ut på en plåt med pakplåtspapper.
4. Gör brytskär
5. Strö över flingsalt
6. Grädda i 50 min i 150 grader.


Äppletider


