Knäckig äpplepaj

Den senaste tiden har det blivit en del spontan bjudningar här hemma och då har jag vid några tillfällen gjort en god knäckig paj med äpplen. Vid ett tillfälle hade jag inte bakat något alls eftersom jag tänkt dra ner på godsaker och Peter ändå inte är så mycket för bakverk över huvud taget, då säger Peter "va, har du inte bakat nått!!?? (han är ju liksom van att det brukar stå nått nybakt på bordet när nån kommer hem till oss...) Har du inte gjort den där goda äpplepajen??!! Så nu har jag fått beställning av honom på den ett flertalgånger, kul att han gillar nått jag gör... hihi... Det är fler som smakat den som bett om receptet, så här kommer det. Tror jag hittat det i tidningen Buffe eller nått liknande för länge sedan, då var det rabarber man skulle ha till men det funkar till de flesta frukter eller bär.
 
Knäckig äpplepaj
Äpple eller annan frukt/bär i valfri mängd
kanel
kardemumma
2 dl havregryn
2 dl socker
1 1/3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
½ dl vispgrädde eller vaniljvisp
½ dl sirap
125 g smör
Sätt ugnen på 150 grader.
skala och skiva äpplena och lägg dem i en form. Pudra över kryddorna efter smak.
Smält smöret i en gryta tillsammans med sirap och grädden (om vaniljvisp används så blandas det i mot slutet så att det inte kokar.
Dra grytan fån plattan och blanda ner de torra ingredienserna.
Häll smeten ovanpå äpplena.
Grädda i ugnen i ca 40-50 min tills den fått en fin färg. Serveras ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Jonna

Idag är det den 21 augusti och Jonna har namnsdag. Påväg hem från jobbet blir jag informerad av min kära dotter att på sin namnsdag ska man få present o tårta, det räckte inte med att bara välja mat som jag föreslog (hade iof inte väntat mig nått annat..., vi är ju rätt lika...) så jag fick göra ett snabbt stopp i affären på vägen hem o inhandla present och köpa en "sistaminuten tårta". Hade gärna bakat en själv men tiden fanns inte till o då får man helt enkelt ta till nödlösningar för att förgylla vardagen.... Jonna pimpade den i allafall så att den blev lite mer "prinsessig", som hon säger...
Min helg började nu. Första veckan efter semestern är avklarad och det gick betydligt bättre än jag tänkt mig att börja jobba igen. Men mjuk start blir det, kan inte släppa semestern helt så i helgen ska jag och två goa kompisar åka till Göteborg, skämma bort oss på hotell, shoppa och massa tjejsnack, fniss och skratt kommer det bli. Ska bli så kul. Anledningen att vi ska åka just nu är att vi ska springa midnattsloppet som är ett lopp som man springer 1 mil i mörkret och så händer det massa skoj o uppträdande längs vägen. Vi har laddat och tränat så inför detta och jag hade börjat få upp kondisen mellan alla förkylningarna, men så sa det pang i vaden och det gör så ont vid minsta lilla ansträngning, troligtvis fått nån bristning eller liknande så nu vet jag inte ens  om jag kan gå runt men ska försöka i alla fall... tror vi får rätt kul ändå. Inte ofta vi kommer iväg så, tre tjejer.
 

Mexicanskgryta al'a Bösö

Söndagkväll och jag njuter av att ha ytterligare en vecka semester kvar. Det har verkligen varit en underbar sommar och semester, jag undrar om det inte har varit den bästa på mycket länge. Det har väl näst intill inte vart dåligt väder sen nån gång i början på mars? Det har vart mycket fix nu de senaste två veckorna och vi är inte helt klara än så lite pysslande hemma kommer det att bli i nästa vecka också men hoppas att solen och värmen stannar lite till så det kan få bli lite bad ocj slapp också.Delar med mig av ett recept på en gryta som vi hittat på i familjen och som vig gjort rätt ofta det senaste eftersom ingredienserna är anpassade efter vad barnen gillar, det blir ju så mycket lättare då...Mexicanskgryta al'a BösöKöttfärsgul lökpaprikor i olika färgerspansk chiliblandade bönormajstomatkrosschilisåssaltpepparBryn köttfärs och finhackad lök. Blanda i tomatkross och chilisåsen, låt det koka upp. Lägg ner hackade paprikor, chili (utan kärnor), majs och bönor. salt och peppar. Låt koka ihop och smaka av. serveras med ris, blandsallad och eventuellt hårt tacobröd.
 
 
 
 
 
 
vi köpte med öl från Hunnebostrand som vi provade till maten, det var ett sådant där billigt enkelt öl som jag
 
 
gillar...

Sköna dagar i Hunnebostrand



Har vart några sköna dagar med sol, bad och massa skaldjur i Hunnebostrand. Mina föräldrar hade för andra året hyrt ett hus där och jag och mina systrar tog med våra familjer och åkte och hälsade på, fullt hus blev det.



En go kväll fixade vi kräftskiva. Jag hade tagit med mig en västerbottenpaj som jag gjort hemma innan vi åkte, receptet finns i på bloggen från förra årets kräftskiva. Sedan köpte vi goda kräftor och räkor mef goda tillbehör, mums, älskar verkligen skaldjur, skulle nog kunna leva på bara det... ..och havskräftor är nått speciellt inte alls som sötvattenskräftor...
Nu är vi hemma igen och får drömma oss tillbaka istället... ..men som tur är, är inte semrstern helt slut än även om det verkar som sista veckan kanske spenderas hemma. Vi håller på med lite pyssel o fix här hemma som inte är färdigt än, snart ska ni få se....


















RSS 2.0