Försök att få lite lussestämning


Ett försök att få lite lussestämning här hemma. Lussekatterna har inte blivit baktanke än pga av att det den senaste tiden ständigt varit någon sjuk i familjen, fy vad vi är trötta på det här nu!!! Just nu behandlas hela familjen med penicillin så hoppas verkligen att det ska bli bra nu!! 
Lussekatterna blev därför baktanke på självaste luciadagen. Barnen lussade lite för oss hemma idag,  det riktiga lussefirandet på förskolan är på måndag så det ser vi fram i mot.





Jag passade på att göra både kanelbullar och lussebullar samtidigt , receptet har jag lagt upp tidigare men gör det igen.



Saftiga Safransbullar 45 st

50 g jäst

150g smör eller margarin

5 dl mjölk

1-2 påsar safran

250 g kvarg 10%

1½ dl socker

1 ägg

½ tsk salt

17-17 dl vetemjöl

 

Fyllning:

200 g smör

1½ dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

Kanel efter eget tycke

 

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

 

Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli 37 grader. Blanda ner krossad safran.

Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakhandduk. Låt jäsa 30-45 min.

Gör under tiden fyllningen: Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel till en smidig röra.

Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen i resten av mjölet, dela degen i två delar.

Kavla ut varje deg och lägg på fyllningen. Rulla ihopp till en rulle eller skär 2-3 cm remsor som snos ihop till en bulle. Lägg dem i en bullform eller på bakplåtspapper.

Lägg över en bakhanduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Jag använder ofta vetemjöl special när jag bakar bullar ,  då blir de så stora och luftiga. Till kanelbullarna tog jag bara bort saffran och tillsatte istället kanel i vaniljfyllningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0