Nu börjar mitt "nya" liv (igen)!!!

  
 
Ja, då var det dags igen.... Vet inte vilken gång i ordningen jag börjar med Vikt Väktarna.... men jag vet ju att det fungerar också!! Jag har sedan 9 veckor hållit på med ett träningsprogram från boken "Träning för nyblivna mammor" av Olga Rönnberg. Hon är en person som jag känner att jag kan ha som förebild, hon har själv 5 barn, viktuppgång på 30 kg/barn och hade inte direkt tränat innan hon fick barn. Nu ha hon utbildat sig till personlig träning med inriktning på mammor. Boken är väldigt bra och är indelad i fyra delar som är anpassat i ett bra tempo som passar just mammor med bäbisar. Egentligen var det löpträningen jag ville komma igång med men denna gången vill jag göra det rätt med alla magmuskler och knipövningar så jag ska köra detta programmet (är på ca 1 år) och sedan får vi se hur jag kommit igång. Nu har jag kommit till del två, då börjar det också handla om att äta rätt, Olga hade som förslag att man skulle räkna kalorier och sedan tänka på tallriksmodellen. Jag har räknat kalorier en gång förut och tyckte det var lite jobbigt, valde därför att köra med vikt väktarna istället eftersom principen är den samma. Sitter nu hemma och räknar på egen hand hoppas kunna spara lite pengar på att inte gå på mötena...

 

  

Men att banta vill jag inte kalla det, jag tänker bara på vad jag äter. Det bästa med vikt väktarna är att det inte finns några förbud, man kan äta allt men kanske inte jämt... Maten jag äter är ju hur god som helst också.

 

Vad sägs om:

Mozzarellabiffar, pastaskruvar och rostade grönsaker. Det var lika gott som det ser ut.

 

 

Äpple paj gjord på müsli och honung

 

 
Hoppas att motivationen får finnas kvar ett tag till…
 
 

Lycka är att ha goá arbetskamrater

Inom loppet av tre månader gick jag och tre sjuksköterskor till hem för att vi skulle få barn. I onsdags åkte vi alla fyra upp till jobbet för att träffas och visa upp våra ”goingar” (Alvar, Stina, Arvid och Benjamin). Allt började med att jag blev stående i bilkö på E20, så efter lite om och men kom jag något sent fram till Alingsås och kunde bjuda på fika.

Jag hade bakat tårta att bjuda på för det tycker jag ju är så kul och så tycker jag att mina goa arbetskamrater var värda det. Det är ju skönt att vara hemma och jag trivs verkligen med det just nu men samtidigt saknar man ju alla sina arbetskamrater.

När jag ändå var i farten för att göra tårta till mina arbetskamrater gjorde jag även en till Peters jobb. Peter fick bestämma hur han ville att den skulle se ut.

 

 

Jag hade gjort alla tre tårtorna gluten och laktosfria (fast använde Philadelphiaost som inte var laktosfri..) Gjorde tårtbottnarna på enbart potatismjöl, har inte gjort det innan men det funkade bra men blev något mer torra kanske…

 
  
(1. Tårtan till Petersjobb 2. Lycka är att ha goa arbetskamrater 3. Mammor och pappor trivs på avd.5)
 
 1. Fyllningar: Mixade röda vinbär, blandade en del i hårt vispad grädde, andra delen blandade jag med lite marsansåspulver tills det blev en bra konsistens. Det tredje lagret vispade jag grädde med marsanpulver (fuskaade lite). Tårtan spacklade sedan med vitchokladsmörkräm (receptet finns itidigare inlägg). Peter är inte mycket för sockerpasta så han tårta gjordes med ett marsipantäcke i marmorerad grön färg.
 
2. Fyllningar: Gjorde en godisfluff på riesen-kola (hur mumsig som helst... , en chokladkräm och vaniljkrämen som ovan. Tårtan spacklades sedan med två burkar med philadelphia mjölkchoklad (har inte förstått hur god den var!!), dekorerade sedan med fingers kex på sidorna och satte på vackra fjärilar gjorda i sockerpasta.
 
3. Fyllningar: Tårtan är likadan som som tårta 1 fast den är täckt med sockerpasta, dekorerad med figurer som jag gjorde i sockerpasta, de hade dock torkat lite för mycket och sprack sönder lite men jag försökte laga dem så gott det gick.
 
 
Alla tårtorna uppskattades på våra arbetsplatser. Tårta 1 och 3 var riktigt syrlig och inte så söt vilket uppskattades av många på mitt jobb, tårta 2. var riktigt choklad god. Jag har svårt att säga vilken som var bäst men jag kan lova att jag kommer att göra dem båda två igen. Tur att det finns mer vinbär i frysen.
 
 Chokladkräm
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
Koka upp grädden i en kastrull.
Hacka chokladen.
Blanda i chokladen och vaniljsockret i grädden och låt det smälta.
Ställ åt sidan tills det svalnar.
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

Äntligen blev det av...

NU blev det ÄNTLIGEN(!!!) av…, vårt kombinerade inflyttningsfest och bådas 30-årsfirande… Ja, flyttade det gjorde vi ju i Januari så nu har vi hunnit bo in oss nu. Jag passade på att fylla 30 i samband med att Alvar föddes. Då hade jag stort släktkalas och kände väl att det hade vart skönt att vänta med att bjuda hem alla vännerna tills det blev sommar. Peter är väl den som dragit på det längst. När han fyllde för nu ca 1 ½ år sedan var det inte riktigt läge, dels bodde vi trångt, dels mådde vi inte så bra just då men blickar vi fram åt och det passade bra att fira allt på en gång… …och fira det blev det!! Vi kände att det alltid är kul att gå på ett kalas där det finn ett tema, först hade vi svårt att enas. Vad jag än föreslog så dissade Peter det. Vi ville ha något brett så att man kunde göra en egen tolkning och kunna gå in för det precis som man själv vill, tillslut enades vi om att festen skulle vara Sverigeinspirerad. Ett brett tema där fantasin kan flöda, vilket det också gjorde allt från karaktärer från sälskapsresan, fotbollsspelare, pippi (jag), Magnus Uggla(Peter), midsommarfirare, kräftskivedeltagare, vikingar mm.

 När alla kom bjöds det på fläderbål (kul att kunna bjuda på nått från gården). Den uppskattades mycket. Det fans ju en del nyblivna mammor eller gravida vänner så som alkoholfritt alternativ bjöds på hemgjort flädersaft.

Efter lite mingel startade vi lite lekar. Det var fyra lag som tävlade i fem olika grenar. Alla var så taggade och gick in för det till tusen… 1. Alla deltagare ställde sig ovetande om vad som skulle hända på en rak linje markerad i marken, sedan skull de ställa sig i ordning efter den som var född först utan att gå av linjen. 2. Spika i spikar i en stubbe som en stafett. 3. Ballongstafett, här skulle man blåsa upp en ballong och knyta den springa fram till en stol och sätta sig på ballongen så att den small och sedan springa och byta med näste deltagare. 4. Tipspromenad om oss i ”Bösöfamiljen”. 5.Efter middagen körde vi ett sverigequizz,  20 frågor hämtade från Sverigespelet. Det kändes som att lekarna uppskattades och fick gästerna att känna sig välkomna och lära känna ev. nya vänner.

Middagen var kräftskiveinspirerande och bestod av kräfter som mamma och pappa fiskat och kokat med lite hjälp av Jonna också.., Räkor, Västerbottenpaj (så klart!!), Kex o ost, Romröra, aioli, köttbullar, prinskorv och sallad.

 

 
Lite senare på kvällen var det dags för tårta och kaffe. Just tårtor är ju något som jag gillar och jag ville göra nått kul men ändå inte för tidskrävande när det är mycket annat som skall ordnas på samma gång. Jag letade runt lite på nätet och hittade på en känd blogg (nämner inte vilken) en jätte fin regnbågstårta som skulle vara så super god, så jag tänkte att det kan ju vara lite kul att göra varannan blå och gul. Som tur är prov gjorde jag denna innan för den var så god att den fick flytta från vårt kylskåp till komposten… ja ni hörde rätt..  ..den var knappt god när jag var riktigt sockersugen… Så då tänkte jag att jag gör ett säkert kort och gör en citronkaka och garnerar den lite kul istället. Jag beställde pastafärger på nätet och tog lite gul färg i citronsmeten och färgade grädden blå, så det blev riktigt festligt ändå!!

 

   
(Tårtan som fick flytta hem till komposten, den var ju fin i alla fall...)
 
 
(Citronkakan som serverades)
 
 
(Pastafärger från Wilton och ett pärlemopulver som ger en skimrande fin effekt)
 

Festen blev riktigt lyckad och det lät som att alla var nöjda. Det partades och danasdes långt in på småtimmarna. Några sov över, några körde, några hade skjuts och några cyklade (även i diket och fick åka till akuten..). Vädret var allt man kunde önska sig inte för varmt och inte för kallt, men framför allt det höll upp (hade ju lovats rejäla regnskurar). 

Fina presenter fick vi ju också, nja kanske inte alla…..

Att vi gillar kex, ost och goda delikatesser verkar våra vänner inte missat… Vi fick fyra stora korgar med massa godheter i (har redan börjat mumsa på dessa). Sedan var det ju det här med hönsskrällena… Peter hade vid något tillfälle sagt att han önskade sig hönor… …vilket hade snappat upp (tyvärr) så vi fick tre hönor och en tupp. Jag som kanske inte tycker att hönor är det mest intelligenta djur och något vidare keliga verkar de inte heller vara…  men hur som helst vi fick dem och har man djur så tycker jag att man måste ta ansvar och sköta om dem, så istället för att städa efter festen på söndagen tillbringades all tid åt att bygga om ladugården till något provisoriskt för hönsskrällena att bo i… Nu efter två dagars arbete finns en fin box till dem så får vi göra en utomhusgård till dem en annan gång. Jonna har döpt dem till Prillan, Pickan och Agda, tuppen heter Jussi. 

 
 
 

Citronkaka

175 g smör

3 dl strösocker

2 ägg

1 citron, skal och saft

2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt det svalna något.

Blanda ner socker, ägg, citronskal och citronsaft. Rör till sist ner mjölet.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm.

Grädda kakan på 180° i ca 30-35 minuter.

Pudra gärna över lite florsocker. Skär upp och servera med lättvispad grädde.

 

    
 
(jag gjorde fyra satser och gräddade det i en långpanna, blev lite längre gräddtid då)
 

Fläderbål 20 glas

3 dl Koncentrerad flädersaft

1 l sodavatten

1 flaska vitt vin

1 l jordgubbar

is

Använd väl kylda ingredienser. Blanda alla ingredienser och smaka av. Lägg i jordgubbar och is (vi använde frysta jordgubbar istället för is).

 

 

 

 Per Morbergs västerbottenpaj8-10 pot

Pajdeg

100 g smör

100 g vetemjöl (1 2/3 dl)

2 msk kallt vatten

Fyllning

200 g Västerbottenost, grovriven

2 st ägg

2 dl mjölk eller vispgrädde

salt och peppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Pajdeg: Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.

3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.

4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.

5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

6. Fördela västerbottensost i pajskalet.

7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

http://www.recept.nu/per-morberg/paj-och-pizza/agg-och-mejeri/per-morbergs-vasterbottenpaj/

 

 
 
 
 

Härliga sommar, har jag nått att klaga på dig i år? Ärligt talat så tror jag inte det!!

I kväll var det idétorka på vad det skulle bli till kvällsmat men så kom jag på att det var längesedan vi gjorde pasta i kycklingsås. Detta är ett väldigt enkelt recept men det kräver mycket grytor för det är några moment som skall göras. Det bästa med receptet är att det är så enkelt men verkar så avancerat när man äter det och framför allt är det gudomligt gott….

 

 

 

Pasta i kycklingsås 4pot

250 g färsk grön tagliatelle

1 msk olivolja

Färsk basilika, till garneringen

 

Tomatsås

2 msk olivolja

1 liten hackad lök

1 hackad vitlöksklyfta

400 g konserverade krossade tomater

2 msk färsk persilja

1 tsk torkad oregano

2 lagerblad

2 msk tomatpuré

1 tsk socker

 

Kycklingsås

Smör

400 g Kycklingfilé i tunna strimlor

85 g blancherade mandlar

3 dl vispgrädde

 

1. Tomatsåsen: Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i löken, fräs den så den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en minut. Rör ner tomaterna, persiljan, oreganon, lagerbladen, tomatpurén och socker. Salta och peppra efter smak. Koka upp och låt sjuda utan lock 15-20 minuter (tills vätskan reducerat till hälften). Ta bort lagerbladen när såsen är klar.

 

2.Kycklingsåsen: Smält smör i en stekpanna och lägg i kyckling och mandlar. Stek dem i 5-6 min (tills kycklingen är genomstekt).

 

3. Koka under tiden upp grädden i en liten kastrull på låg värme och låt den koka i ca 10 min (tills den reducerats till hälften). Häll grädden över kycklingen och mandlarna och rör om. Salta och peppra.

 

4. Tillaga pastan enligt anvisning. Lägg lite pasta i botten av en tallrik. Skeda på tomatsåsen och lägg kycklingsåsen ovanpå. Garnera med en kvist av färsk basilika och servera det omedelbart.

 

Idag bytte jag ut mandlarna mot hasselnötter för det var det vi hade hemma när jag rensade i skåpen. Detta funkade bra men mandel var snäppet bättre. Den färska gröna tagliatellen fick bytas ut mot vanlig ”hård” och det var lika gott det…. Hela familjen mumsade och åt med god aptit.

 

 

Detta receptet gör vi ofta när vi vill ha fredags mys… Passar bra på fredag när man kommer hem från jobbet och vill ha nått gott tillagat som inte tar en evighet att göra… Passar dessutom bra både till fest och mitt i veckan. Det gillar jag Jag...:)

 

  
Tiden går fort och lille Alvar har hunnit fylla 4 månader i veckan. Denna dag firades med några tsk morotspuré. Detta gillades mycket, inte en grimas gjorde han våra lille glade pojk (han ville bara ha mer). Undrar just vad de säger på BVC, det var ju nytt nu att man inte fick börja med smakpotioner förens vid 6 månader och nu skulle baren bara äta ett kryddmott åt gången… Men, men jag gör väl som med Jonna, hon tog ju ingen stryk av det….
 
 
Härliga sommar!!! Vad skönt det är när hela familjen är ledig tillsamman!!
I onsdags åkte vi hela familjen på utflykt i Lidköping. Då stannade vi till och tog en milkshake och glass på nostalgeek, kan jag verkligen rekomendera, känndes som att komma in i en annan tid...
 
 
   
 
 
 

Hoppas att sommaren får hänga kvar ett tag till, underbart att vara mammaledig denna sommaren. Nu åker jag och barnen några dagar till Karlstad eftersom Peter behöver få lite lugn och ro hemma för att få lite ordning på sina studier. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0