Nu börjar mitt "nya" liv (igen)!!!




Men att banta vill jag inte kalla det, jag tänker bara på vad jag äter. Det bästa med vikt väktarna är att det inte finns några förbud, man kan äta allt men kanske inte jämt... Maten jag äter är ju hur god som helst också.
Vad sägs om:
Mozzarellabiffar, pastaskruvar och rostade grönsaker. Det var lika gott som det ser ut.
Äpple paj gjord på müsli och honung
Lycka är att ha goá arbetskamrater
Jag hade bakat tårta att bjuda på för det tycker jag ju är så kul och så tycker jag att mina goa arbetskamrater var värda det. Det är ju skönt att vara hemma och jag trivs verkligen med det just nu men samtidigt saknar man ju alla sina arbetskamrater.
När jag ändå var i farten för att göra tårta till mina arbetskamrater gjorde jag även en till Peters jobb. Peter fick bestämma hur han ville att den skulle se ut.

Jag hade gjort alla tre tårtorna gluten och laktosfria (fast använde Philadelphiaost som inte var laktosfri..) Gjorde tårtbottnarna på enbart potatismjöl, har inte gjort det innan men det funkade bra men blev något mer torra kanske…











Äntligen blev det av...
När alla kom bjöds det på fläderbål (kul att kunna bjuda på nått från gården). Den uppskattades mycket. Det fans ju en del nyblivna mammor eller gravida vänner så som alkoholfritt alternativ bjöds på hemgjort flädersaft.
Efter lite mingel startade vi lite lekar. Det var fyra lag som tävlade i fem olika grenar. Alla var så taggade och gick in för det till tusen… 1. Alla deltagare ställde sig ovetande om vad som skulle hända på en rak linje markerad i marken, sedan skull de ställa sig i ordning efter den som var född först utan att gå av linjen. 2. Spika i spikar i en stubbe som en stafett. 3. Ballongstafett, här skulle man blåsa upp en ballong och knyta den springa fram till en stol och sätta sig på ballongen så att den small och sedan springa och byta med näste deltagare. 4. Tipspromenad om oss i ”Bösöfamiljen”. 5.Efter middagen körde vi ett sverigequizz, 20 frågor hämtade från Sverigespelet. Det kändes som att lekarna uppskattades och fick gästerna att känna sig välkomna och lära känna ev. nya vänner.
Middagen var kräftskiveinspirerande och bestod av kräfter som mamma och pappa fiskat och kokat med lite hjälp av Jonna också.., Räkor, Västerbottenpaj (så klart!!), Kex o ost, Romröra, aioli, köttbullar, prinskorv och sallad.







Festen blev riktigt lyckad och det lät som att alla var nöjda. Det partades och danasdes långt in på småtimmarna. Några sov över, några körde, några hade skjuts och några cyklade (även i diket och fick åka till akuten..). Vädret var allt man kunde önska sig inte för varmt och inte för kallt, men framför allt det höll upp (hade ju lovats rejäla regnskurar).
Fina presenter fick vi ju också, nja kanske inte alla…..
Att vi gillar kex, ost och goda delikatesser verkar våra vänner inte missat… Vi fick fyra stora korgar med massa godheter i (har redan börjat mumsa på dessa). Sedan var det ju det här med hönsskrällena… Peter hade vid något tillfälle sagt att han önskade sig hönor… …vilket hade snappat upp (tyvärr) så vi fick tre hönor och en tupp. Jag som kanske inte tycker att hönor är det mest intelligenta djur och något vidare keliga verkar de inte heller vara… men hur som helst vi fick dem och har man djur så tycker jag att man måste ta ansvar och sköta om dem, så istället för att städa efter festen på söndagen tillbringades all tid åt att bygga om ladugården till något provisoriskt för hönsskrällena att bo i… Nu efter två dagars arbete finns en fin box till dem så får vi göra en utomhusgård till dem en annan gång. Jonna har döpt dem till Prillan, Pickan och Agda, tuppen heter Jussi.


Citronkaka
175 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 citron, skal och saft
2 dl vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda ner socker, ägg, citronskal och citronsaft. Rör till sist ner mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm.
Grädda kakan på 180° i ca 30-35 minuter.
Pudra gärna över lite florsocker. Skär upp och servera med lättvispad grädde.




Fläderbål 20 glas
3 dl Koncentrerad flädersaft
1 l sodavatten
1 flaska vitt vin
1 l jordgubbar
is
Använd väl kylda ingredienser. Blanda alla ingredienser och smaka av. Lägg i jordgubbar och is (vi använde frysta jordgubbar istället för is).

Pajdeg
100 g smör
100 g vetemjöl (1 2/3 dl)
2 msk kallt vatten
Fyllning
200 g Västerbottenost, grovriven
2 st ägg
2 dl mjölk eller vispgrädde
salt och peppar
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Pajdeg: Hacka samman smör och mjöl till en smulig massa, eller mixa i en matberedare.
3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och ställ den i kylen i en halvtimme.
5. Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
6. Fördela västerbottensost i pajskalet.
7. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar, häll det över osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
http://www.recept.nu/per-morberg/paj-och-pizza/agg-och-mejeri/per-morbergs-vasterbottenpaj/

Härliga sommar, har jag nått att klaga på dig i år? Ärligt talat så tror jag inte det!!
I kväll var det idétorka på vad det skulle bli till kvällsmat men så kom jag på att det var längesedan vi gjorde pasta i kycklingsås. Detta är ett väldigt enkelt recept men det kräver mycket grytor för det är några moment som skall göras. Det bästa med receptet är att det är så enkelt men verkar så avancerat när man äter det och framför allt är det gudomligt gott….

Pasta i kycklingsås 4pot
250 g färsk grön tagliatelle
1 msk olivolja
Färsk basilika, till garneringen
Tomatsås
2 msk olivolja
1 liten hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
400 g konserverade krossade tomater
2 msk färsk persilja
1 tsk torkad oregano
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
Kycklingsås
Smör
400 g Kycklingfilé i tunna strimlor
85 g blancherade mandlar
3 dl vispgrädde
1. Tomatsåsen: Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i löken, fräs den så den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en minut. Rör ner tomaterna, persiljan, oreganon, lagerbladen, tomatpurén och socker. Salta och peppra efter smak. Koka upp och låt sjuda utan lock 15-20 minuter (tills vätskan reducerat till hälften). Ta bort lagerbladen när såsen är klar.
2.Kycklingsåsen: Smält smör i en stekpanna och lägg i kyckling och mandlar. Stek dem i 5-6 min (tills kycklingen är genomstekt).
3. Koka under tiden upp grädden i en liten kastrull på låg värme och låt den koka i ca 10 min (tills den reducerats till hälften). Häll grädden över kycklingen och mandlarna och rör om. Salta och peppra.
4. Tillaga pastan enligt anvisning. Lägg lite pasta i botten av en tallrik. Skeda på tomatsåsen och lägg kycklingsåsen ovanpå. Garnera med en kvist av färsk basilika och servera det omedelbart.
Idag bytte jag ut mandlarna mot hasselnötter för det var det vi hade hemma när jag rensade i skåpen. Detta funkade bra men mandel var snäppet bättre. Den färska gröna tagliatellen fick bytas ut mot vanlig ”hård” och det var lika gott det…. Hela familjen mumsade och åt med god aptit.

Detta receptet gör vi ofta när vi vill ha fredags mys… Passar bra på fredag när man kommer hem från jobbet och vill ha nått gott tillagat som inte tar en evighet att göra… Passar dessutom bra både till fest och mitt i veckan. Det gillar jag Jag...:)








Hoppas att sommaren får hänga kvar ett tag till, underbart att vara mammaledig denna sommaren. Nu åker jag och barnen några dagar till Karlstad eftersom Peter behöver få lite lugn och ro hemma för att få lite ordning på sina studier.