31 oktober, Världsspardagen och Halloween


Orangea paprikor fylldes med köttfärssås och sattes i ugnen några minuter tills de mjuknat något. Vi letade efter svartpasta men kunde inte hitta någon idag så vi försökte färga den med svart pastafärg och soja men det blev väl inte helt bra…. Ögon och mun ristade jag ut innan paprikorna fylldes, fyllde i med soja.



Halloween

Fröknarna på Jonnas förskola har åkt till Estland så igår och idag har det vart stängningsdagar, så nu är det höstlov. Vad hör höstlovet till om inte Halloweenparty!! Jonna hade bjudit in sina lediga kompisar på lite bus och godis/fika.
Självklar var det Jonna fick bestämma vad som det skulle finnas med på fika bordet och det skulle vara: Spöken, skelett, pumpor och häxa. Min inställning var att det skulle vara så enkelt som möjligt och Jonna skulle givetvis vara med och göra allt så jag gjorde det väldigt barnanpassat.
Spöken gjorda av chokladbollar och sockerpasta.


Skelettet är en kladdkaka som vi skärt ut och format som vi ville ha den, sen spacklade vi kistan med Philadelphia mjölkchoklad (gott och enkelt), skeletter är gjort i sockerpasta.










Vänner
Morotstårta
Kakan:
3,5 dl Vetemjöl
5,5 dl finrivna morrötter
1 3/4 dl rapsolja
1 ¼ tsk bikarbonat
1 ¼ tsk bakpulver
½ msk mald mandel (jag hoppade över det)
½ tsk kardemumma
½ tsk ingefära
½ tsk salt
3 ägg
Vaniljarom (tog lite på tyck)
Limefrosting:
150 g smör
400 g Philadelphiaost
Saft från 1 lime
8-10 dl floursocker
Kolasås:
2 dl grädde
1 ½ dl ljus sirap
½ dl socker
100 g pecannötter
1. Koka samman ingredienserna till kolasåsen i en gryta. Koka på medelvärme och rör om då och då. Koka ca 10-12 min, tills såsen tjocknat något. Låt svalna helt och förvara i kylskåp tills serveringen.
2. Smöra och bröa en form. Sätt ugnen på 175 grader.
Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och kryddorna i en bunke och blanda noga.
Blanda samman strösocker och olja till en vit och porös massa. Arbeta i ett ägg i taget. Blanda med vaniljen. Sikta ner mjölet.
3. Vänd i morötterna och blanda tills allt är blandat. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50-55 min.
4. Blanda alla ingredienserna till frostingen och rör samman tills frostingen är mjuk och fluffig.
5. Låt kakan ligga en stund i frysen, då de blir lättare att dela. Dela bottnarna……gånger. Fördela ca 0,5 cm lager frosting på första delen läg på nästa delen och tryck till, ställ in i frysen 3-5 min och fortsätt så tills alla lager är täckta.
6. Häll över hälften av kolasåsen och spara den andra delen till servering ifall någon vill ha lite extra sås.

Citron toppad kycklingfilé 4 pot
600 g kycklingfilé
1 tsk grillkrydda
Dressing:
2 msk olivolja
2 msk sweet chilisås
½ tsk salt
½ dl hackad basilika och persilja
1 msk klippt gräslök
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
½ citron, pressad saft
1. Gnid in filéerna med grillkrydda och lägg i en ugnsfastform. Stick i en stektermometer i tjockaste delen av filén. Tillaga i ugn 175 grader till filén visar 75 grader. Låt köttet vila 10 min. innan det skivas upp och läggs på ett fat.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen. Skeda dressingen över det upplagda filéskivorna.
Servera med en Potatis och rotfruktsgratäng.
Potatis och rotfruktsgratäng 4 pot.
5 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gullök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl riven ost
1. Skala och skiva potatis, lök och rotfrukterna. Varva dem i en smord form. Krydda med salt och peppar mellan varven.
2. Blanda Grädde och mjölk och häll det över formen.
3. Baka i ugn på 200 grader i 40 min. Strö över 1 dl riven ost och gratinera i 10 minuter till tills osten har smält och gratängen fått fin färg.
(Tyvärr missade jag att fota denna goda maten men jag kommer garanterat göra den igen så då får jag lägga in ett kort på den)


Både maten och tårtan uppskattades, men det blev ändå massor över av både mat och tårta så det blev till att göra lunchlådor till hela vecken och tårtan fick Peter ta med till jobbet idag så jag hoppas att de blir nöjda där också.

HÄST

Monster

Att jag och min dotter gillar att baka och låta fantasin rinna iväg det vet ni ju redan… Idag ska det bli soppa hemma hos oss och då ville Jonna göra en överrasknings efterrätt till sin pappa. Ok, vad ska vi baka då frågade jag –ett MONSTER fick jag som svar och hon spärrade upp ögonen som att det skulle vara spännande och läskigt. Tänk, tänk, tänk, hur gör man ett monster…. Och så kom jag ihåg att en kompis sa för ett tag sedan att de gjort en så barnsligt god tårta av chokladbollssmet med grädde på så det fick det bli. Vi gjorde två sattser smet (bytte ut det mesta av margarinet mot turkisk yoghurt för att göra den ”lite” magrare), gjorde ett monster av klumpen och spritsade blå grädde blandat med turkisk Yoghurt och vaniljsocker, dekorerade sedan tänder och ögon med marshmallows och mini marshmallows. Vi dekorerade med grönt kokos runt monstret. En snabb och lätt tårta.




Bröllop




Kul och personlig prägel på den fina tårtan
Kanelbullensdag


Åsas poinsbullar (2 p/ st) 20 st
½ pkt Jäst
2 dl Kvarg 0,1% (ICAs egna varor)
2 msk flytande margarin
5 dl vetemjöl
2 msk socker
Kardemumma
Några droppar vaniljextrakt
Fyllning:
200g Philadelphiaost 23%
2 msk Socker
1 msk Flytande margarin
Kanel
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en bunke.
Värm försiktigt kvarg och margarinet till 30 grader. Häll det sedan över jästen och rör tills det löst upp sig.
Rör ner mjöl (4 dl, spara 1 dl till utbaket) socker, kardemumma och vaniljen i jästspadet.
Arbeta ihop degen till en blank fin deg. Låt jäsa i ca 30 min under bakhandduk.
Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.
Tag upp degen och arbeta igenom den. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i 20 lika bitar. Lägg bitarna i en bullform eller på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö ev över lite pärlsocker.
Grädda ca 8 min i ugnen.

De blev ju naturigtvis inte som äkta goda kanelbullar, men kan vara värda att plocka fram när suget efter kanelbullar kommer…

Saftiga Kanelbullar 45 st
50 g jäst
150g smör eller margarin
5 dl mjölk
250 g kvarg 10%
1½ dl socker
1 ägg
½ tsk salt
17-17 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
1½ dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
Kanel efter eget tycke
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakhandduk. Låt jäsa 30-45 min.
Gör under tiden fyllningen: Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel till en smidig röra.
Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen i resten av mjölet, dela degen i två delar.
Kavla ut varje deg och lägg på fyllningen. Rulla ihopp till en rulle eller skär 2-3 cm remsor som snos ihop till en bulle. Lägg dem i en bullform eller på bakplåtspapper.
Lägg över en bakhanduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.





Men en mycket kul och mysig stund hade vi tillsammans hela familjen. Alvar var också med men satt i sin stol och tittade på.


