Vinbärstider

Jul. 25, 2013
mera tårtor...




Två härliga dagar i Hunnebostrand

I Tisdags behövde Peter ha lite egentid utan barn och sambo för att plugga. Min mamma och pappa hade hyrt ett stort fint hus i Hunnebostrand dit jag tog med mig barnen och sov över en natt. Kvällen innan hade jag gjort en glasstårta som jag sedan packade in med mycket isklampar och tog med ut till Hunnebo, denna gillades mycket och jag lovade att lägga ut receptet så ni kan uppleva denna smaksensation igen :). Själv fick jag recepter förra året då en jobbarkompis gjort den och tagit med sig till jobbet för att fira att det skulle bli semester.

Krasig Glass
50 g smält smör
1½ dl farinsocker
2½ dl kokos
6 dl cornflakes
1-2 L vaniljglass
Blanda kraset och täck botten på en form, gärna med löstagbar botten. Lägg på glassen och kras runt om, tryck och platta till glassen och lägg kras ovanpå. Fryses minst 2 timmar.
Eftersom två i gänget är laktosintoleranta bytte jag ut gräddglassen mot tofuline och blev lika gott det.

Vädret i Hunnebo kunde inte ha blivit bättre så vi han med allt som man vill när man är på kusten, bad (så klart), sola, krabbfiske, klättra i bergen, långpromenader (utan barn, bra med många barnvakter), shoppa, umgås, vin och mycket mera. Tack alla som var där för två mysiga dagar!

Jag har hittat ett nytt intresse!!

….men, men nog om det…. Och till min nya påkomst…. När Jonna döptes beställde jag en fin tårta från Elins i Nossebro den var rosa och fin och god men som en typiskt köpetårta inget direkt speciell… Så innan detta dopet tänkte jag att hur svårt kan det vara att göra en själv som är både god, fin och framför allt unik för just vår lille prins. Jag kollade runt efter tips och råd på olika bloggar och forum, kikade in i olika webbutiker och beställde det jag kunde behöva. Jag hade fått en idé i huvudet hur jag vill att de skulle se ut. Jag hittade olika recept på fyllningar och recept på tårtbottnar. Några dagar innan dopet hade jag och Jonna en pysseldag då vi testade lite, ja Jonna smakade mest på sockerpastan men jag försökte få till blommor och fjärilar. Ganska snart kom jag underfull med att detta var nog inget man gjorde med en treåring…. Så när kvällen kom och HELA familjen sov satte jag mig i köket för mig själv och tillverkade all dekoration till tårtorna. Tårtbottnarna fick jag hjälp av Jonna att göra, de gjordes några dagar innan och fick sedan bo i frysen tills dagen innan dopet då allt skulle sättas ihop. Även detta gjorde jag för mig själv. Vad var det då jag kom på när jag satt där i min ensamhet? …jo, hur kul var nu inte detta….. … jag fick så mycket nya idér som jag skulle vilja göra så jag kan lova att detta var inte sista gången…. Kan jag säga annat än att jag blev väldigt nöjd.





http://cillabakar.bloggplatsen.se/
Tårtbotten
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Tre lika stora glas
Gör så här:
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten
(cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge, gärna i en assistent. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.
Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Prova med en provsticka. Kakan ska vara torr.
Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Jag frös sedan tårtbottnarna, de blev lättare att skära upp sedan då.






Jonna hade kompisarna på besök






3 ägg