Kanelbullensdag

 
 
Idag är det nästan en av det viktigaste dagarna på året….. Fettisdagen, våffeldagen och Gustav Adolfdagen kan slänga sig i väggen, för det bakverk man inte klarar sig utan om ni frågar mig så är det kanelbullen. Idag har det vart kanelbullebak för hela slanten i familjen. Min goe Peter tog till och med ledigt från jobbet för att få vara med och baka bullar. Jonna och Peter skötte den ”vanliga” bulldegen och jag försökte hitta på ett bättre alternativ rent pointsmässigt….
 
 
 

Åsas poinsbullar (2 p/ st) 20 st

 

½ pkt Jäst

2 dl Kvarg 0,1% (ICAs egna varor)

2 msk flytande margarin

5 dl vetemjöl

2 msk socker

Kardemumma

Några droppar vaniljextrakt

 

Fyllning:

200g Philadelphiaost 23%

2 msk Socker

1 msk Flytande margarin

Kanel

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Smula jästen i en bunke.

Värm försiktigt kvarg och margarinet till 30 grader. Häll det sedan över jästen och rör tills det löst upp sig.

Rör ner mjöl (4 dl, spara 1 dl till utbaket) socker, kardemumma och vaniljen i jästspadet.

Arbeta ihop degen till en blank fin deg. Låt jäsa i ca 30 min under bakhandduk.

Blanda under tiden ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.

Tag upp degen och arbeta igenom den. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop till en rulle och dela i 20 lika bitar. Lägg bitarna i en bullform eller på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under bakhandduk i ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö ev över lite pärlsocker.

Grädda ca 8 min i ugnen.

 

 
 
 

De blev ju naturigtvis inte som äkta goda kanelbullar, men kan vara värda att plocka fram när suget efter kanelbullar kommer…

 

 

Saftiga Kanelbullar 45 st

50 g jäst

150g smör eller margarin

5 dl mjölk

250 g kvarg 10%

1½ dl socker

1 ägg

½ tsk salt

17-17 dl vetemjöl

 

Fyllning:

200 g smör

1½ dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

Kanel efter eget tycke

 

Pensling:

Ägg

Pärlsocker

 

Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli 37 grader.

Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakhandduk. Låt jäsa 30-45 min.

Gör under tiden fyllningen: Rör matfett, socker, vaniljsocker och kanel till en smidig röra.

Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda degen i resten av mjölet, dela degen i två delar.

Kavla ut varje deg och lägg på fyllningen. Rulla ihopp till en rulle eller skär 2-3 cm remsor som snos ihop till en bulle. Lägg dem i en bullform eller på bakplåtspapper.

Lägg över en bakhanduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

 

 
 
 
Detta receptet hittade jag innan lucia för några år sedan, egentligen är det tänkt som saffransbullar. Jag gjorde det istället för lussekatter det året, de blev så goda att jag bytt ut saffranet mot kanel resten av året. Till lucia i år blir det säkert en satts med saffransbullar.

 

 
 
Jonna tyckte att det var gott med kanelbullar men hon ville testa lite annat och ville göra godisbullar. Här är en satts som hon gjorde med mörk choklad, vit choklad och jordgubbar/hallon. En annan satts hon gjorde var med äpplemos och kanel. Peter gorde mer traditionella med massor av kanel, socker och smör. Det gick åt betydligt mer fyllning än när jag brukar göra dem så de är nog rena rama kaloribomber…

Men en mycket kul och mysig stund hade vi tillsammans hela familjen. Alvar var också med men satt i sin stol och tittade på.

  
Vit choklad, Mörk choklad och kombon jordgubbar och hallon
 
Nu ska familjedagen fortsätta mot badhuset. Vilken härlig fredag!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0