Julgodis


Redan tidigt i november eller var det slutet av oktober.... lånade jag ett gäng godisböcker på biblioteket och började fundera och drömma iväg mot jul om vad det skulle bli för smaskigaster, för baka julgodis är både kul och tradition. Fanns så mycket gott i böckerna men sen blev det inte så mycket mer än bara inhandlat pga alla sjukdomar vi haft hemma men nu tar vi nya tag och har gjort några sorter,  fler blir det... Barnen sover och jag och Peter provsmakning... mums nu smakar det jul!!

Hyllan kommer att fyllas med mer godis i burkarna ju mer vi närmar oss jul nu.


Vaniljkola med havssalt 
0.5 vaniljstång 
60 g smör
1.5  (150 g) grädde
2.25 dl (190 g) strösocker
5 msk (125 g) glykos 
1 krm  (1 g) havssalt
Havssalt att dekorera med

Klä en form 18 x 22 cm med bakplåtspapper

Skär i sär vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Koka upp.

sänk värmen och koka vidare på medelvärde. Rör lite då och då. Stoppa ner en termometer emellan åt eller gör kulprovet.

ta upp vaniljstången strax innan kolan är färdig. Koka till 122 grader. Gör gärna kulprovet. Häll upp snabbt i formen. 

Strö över lite havssalt innan den stelnar.

Låt stelna under natten i rumstemperatur

skär kolan i bitar och snurra in dem i smörpapper.

Jag gjorde som tur är dubbel satts med en gång på dessa vansinnigt goda kolor för de lär ha strykande åtgång...





Karamellfudge
365 g kondenserad mjölk 
220 g (3 dl) farinsocker
50 g (2msk) glykos
40 g (2msk) sirap
125 g tärnat smör
190 g vit choklad 

Klä en form 15x20 cm med bakplåtspapper.

Blanda alla ingredienser utom chokladen i en tjockbottnad kastrull . Värm blandningen på ganska låg värme tills blandningen är glansig och sockret har smält. Rör lite då och då så att det inte bränner fast.

Öka värmen så att det börjar småkoka och låt det koka konstant under ständig omrörning i 7-8 min. Nu ska blandningen ha tjocknat. Ta av kastrullen och blanda i chokladen. 

Häll blandning i formen. Platta till. Låt stå 30 min innan den ställs in i kylen. Låt den stå tills den är fast och skär sedan i önskad storlek.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0